Приближен до братята Куаши арестуван в България
Приближен до братята Куаши арестуван в България / Thinkstock/Getty Images

В България е задържан френският гражданин Фриц Жоли Хоакин, за когото са издадени две европейски заповеди за арест, съобщиха от прокуратура.

Той бил задържан на 1  януари на ГКПП Капитан Андреево въз основа на Европейска заповед за арест. Заповедта е издадена от френските съдебни власти - прокуратурата в град Бобини, по обвинение за отвличане на малолетния му син и извеждането му зад граница.

По искане на Окръжна прокуратура-Хасково спрямо френския гражданин е взета мярка за неотклонение „задържане под стража”. Делото по изпълнението на европейската заповед за арест е образувано в Окръжен съд-Хасково, се казва в съобщението.

Днес в Прокуратурата е постъпила втора Европейска заповед за арест, издадена за същото лице, от съд в Париж. Обвинението е за тероризъм - участие в организирана престъпна група за подготовка на терористични актове, съобщават още от прокуратурата.

Образувано е производство по Закона за екстрадиция и европейска заповед за арест в Окръжен съд-Хасково. Днес той разглежда заповед за екстрадиране на 29-годишния французин от хаитянски произход, издадена след сигнал от съпругата му, че е опасен за детето, тъй като изповядвал радикален ислям.

Съпругата на Фриц Жоли Хоакин сигнализирала, че детето им е трябвало да бъде отведено в Сирия, където да бъде възпитано и обучавано в радикален ислям, стана ясно в Хасковския окръжен съд.

Делото бе отложено за петък, тъй като Фриц Жоли Хоакин се е съгласил да бъде доброволно предаден на френските власти.

Хоакин, любовницата му - туркиня, и детето му Абдел Рахман били свалени от автобус по редовна линия за Истанбул в първия ден на новата година. Първоначално момченцето било настанено в социален дом, а преди няколко дни -  предадено на рождената му майка, родом от Тунис, в присъствието на хора от френското посолство.

„Не съм ислямист. С приятелката ми планирахме екскурзия до Турция, докато съпругата ми бе с по-малкото дете в родината си”, заяви пред Окръжния съд в Хасково Фриц Жоли Хоакин.

Юристи коментират, че двете заповеди не могат да бъдат обединени, така че по новата в Хасковския окръжен съд ще тръгне ново производство. Това че Хоакин днес е пожелал по първата мярка да бъде екстрадиран, не означава, че искането му ще бъде уважено, тъй като около първата заповед има много неясноти, най-малката от които е, че в българския Наказателен кодекс няма текст за отвличане на дете от родител, за което майката на 3-годишния им син обвинява 29-годишния французин с хаитянски произход.

Според източници на Нова телевизия пътувалите със задържания Фриц Жоакен вече са били осъждани във Франция, а той е пътувал за Сирия. Пред съда днес мъжът заяви желание да бъде екстрадиран.