При актуализацията на бюджета на НЗОК не трябва да има партийност

При актуализацията на бюджета на НЗОК не трябва да има партийност
При актуализацията на бюджета на НЗОК не трябва да има партийност / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова
Райчинов: При актуализацията на бюджета на НЗОК не трябва да има партийност
73677
Райчинов: При актуализацията на бюджета на НЗОК не трябва да има партийност
  • Райчинов: При актуализацията на бюджета на НЗОК не трябва да има партийност

Планираните средства за актуализация на бюджета на НЗОК би трябвало да са достатъчни, за да се довърши годината - след това обаче ще са нужни мерки за трайно стабилизиране на касата и здравеопазването. Това коментира в интервю за Дарик председателят на Българския лекарски съюз Цветан Райчинов.

Той подчерта, че по време на срещата му с ГЕРБ вчера партията се е ангажирала да участва и да подкрепи корекцията на парите за здравеопазването. Лекарския съюз има думата и на лидера на ДПС Лютви Местан за подкрепа на актуализацията, надявам се и на срещата ни с БСП днес те да разберат, че това е надпартиен въпрос, каза д-р Райчинов:

„Наистина се надявам това решение да е надпартийно и да бъде взето в най-краткия възможен срок. Все пак в резерва на Касата има останали средства и като се има предвид, че се очертава поне 50-60 млн. в най-лошия случай надсъбрани средства, които могат да се ползват през декември, надсъбрани средства от НАП, тези 330 млн. и ние от съсловната организация смятаме, че са достатъчни, за да работи системата спокойно, без трусове и без да се налага на пациентите да имат ограничения в приема или камо ли да си носят лекарства, храна, чаршафи и т.н.", заяви Райчинов.

Ние настояваме политиците да бъдат преди всичко отговорни и поне по проблема Каса не би трябвало да има никаква партийност, коментира още председателят на БЛС.

„Споразумението гласи, че ГЕРБ, като партия и нейният председател Бойко Борисов, поемат ангажимент, ако бъде внесено предложение за актуализация на бюджета на НЗОК, да бъдат в залата и да гласуват „За". Жалкото е, че зависи от нас един ден, тогава, когато има избори и политиците трябва много да се замислят, защото техният авторитет рефлектира върху институциите, върху държавата и всичко се срива", допълни Райчинов.