Президентът връчи знамето на експедицията ни до Антарктика
Президентът връчи знамето на експедицията ни до Антарктика / снимка: Sofia Photo Agency, Камелия Атанасова

Президентът Георги Първанов връчи националния трикольор на участниците в 16-та българска антарктическа експедиция. По традиция държавният глава беше домакин на изпращането на експедицията.

Сред основните цели на експедицията са проучване на промените в климата. В нея ще участват 19 души, а осъществяването й струва 200 000 лева.

Президентът Първанов припомни, че от първата наша полярна експедиция са изминали 20 години, през които не малко неща са се променили: „Нашата експедиция разполага с една добре оборудвана материална база с научна лаборатория, с пречиствателна станция, с медицински кабинет”. Според президента това са предпоставки за интензивна и ползотворна научна дейност.

Ръководителят на експедицията Христо Пимпирев уточни, че освен проучване на затоплянето на климата той и колегите му ще продължат да изследват геоложкия строеж на Антарктида, който неминуемо ще бъде използван след години. „Засега има мораториум, но човечеството винаги ще изпитва нужда от суровини. Искаме да знаем какво има на нашата територия, макар и в Антарктида. Това е последният неексплоатиран континент на Земята”, обясни Пимпирев.

Експедицията ни до ледения континент няма собствен транспорт и ще използва самолетите на уругвайските и чилийските Военновъздушни сили. За първи път в състава на експедицията ни има монголски и португалски учен.