Трябва час по-скоро да се намерят дипломатически инструменти за прекратяване на войната в Украйна. Това няма да стане с повече оръжие, няма да стане с изпращането на войски от държави членки на НАТО.

Това каза държавният глава Румен Радев на брифинг за медиите след срещата си със своя унгарски колега Тамаш Шуйок. Българският президент е на официално работно посещение в Унгария по покана на своя колега. По-рано днес двамата президенти разговаряха на четири очи.

БТА


По думите на Радев прекратяването на войната ще стане с повече усилия за намиране на мирни решения за това. Той припомни и за помощта, която страната ни оказва. 

Войната в Украйна остава голямото предизвикателство и големият риск пред нашите държави. Всеки ден продължаването на тази война означава загуба не само за Русия и за Украйна, но и за всички държави членки. Всеки ден от тази война означава растящ риск за глобалната сигурност, каза Радев и добави: Ние не бива да допуснем тя да се разрасне и като пространствен обхват, и като интензивност.

Той засегна и темата за европейския път на Западните Балкани. Унгария и България са едни от моторите за разширяването на ЕС, за европейскта интеграция на Западните Балкани, посочи президентът. Радев изрази надежда, че Унгария като председател на Съвета на ЕС ще отстоява консенсуса за европейския път на Република Северна Македония, постигнат до 2022 г. , да бъде спазен.

БТА


Държавният глава поздрави Унгария за това, че от 1 юли т. г. поема председателството на Съвета на ЕС и подчерта, че това се случва във важен момент след европейските избори , когато трябва да се приемат нови стратегически програми и трябва да се осъществи плавен преход към новите институционални реалности.

Радев акцентира върху един от приоритетите на предстоящото председателство на Унгария, свързан с демографията. Той изрази надежда, че ще се търсят нови механизми за разрешаването на това предизвикателство.

С официална церемония пред президентския дворец бе посрещнат Румен Радев от своя колега Тамаш Шуйок в унгарската столица Будапеща
БТА


Мигрантският натиск е общ риск за целия ЕС, а това означава и общ ангажимент на всички държави членки. Ефективното разрешаване на мигрантския натиск може да стане само с ефективни, колективни механизми за опазване на общата ни граница. Радев благодари за активните усилия на Унгария за опазване на външните граници на ЕС.

По отношение на икономиката Радев посочи, че Унгария е приоритетен икономически партньор на България и отбеляза растящия стокообмен, който по думите му вече е надхвърлил 2,5 млрд. евро. Радев подчерта, че наред с традиционни области на сътрудничество като търговията, банковото дело, се отварят и възможности за взаимодействие в областта на високите технологии. Президентът посочи още, че е обсъдено и сътрудничеството в областта на образованието и културата.

Ключовият елемент в нашите икономически отношения - това е енергетиката, каза Радев. България ще продължи да бъде надежден доставчик на енергийни ресурси за Унгария, добави той. Радев подчерта, че усилията на страната ни в посока подобряването на енергийната свързаност със съседните на Унгария държави работи и за нея. Той даде пример с газовия интерконектор с Гърция, със Сърбия и отбеляза, че те допринасят за енергийната сигурност и диверсификация на Унгария. Българската инициатива „Солидарити ринг“ за пренос на газ от Азербайджан бе първо подкрепена от Унгария, посочи той и подчерта, че страната ни е получила, благодарение на взаимното сътрудничество с Гърция и с Турция, достъп до седем терминала за втечнен газ в Средиземно море и достъп до газопреносната мрежа на двете държави.

И двете страни споделяме убеждението, че ядрената енергетика е ключов фактор за постигане на енергийна сигурност и устойчив преход към зелена икономика.
Радев благодари за гарантирането на съхраняването на националната и културна идентичност, традиции и език на българското малцинство в Унгария.

БТА


БТА



Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня