Преизбраха Бойко Найденов за шеф на Националното следствие
Преизбраха Бойко Найденов за шеф на Националното следствие / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Преизбраха Бойко Найденов за шеф на Националното следствие
58231
Преизбраха Бойко Найденов за шеф на Националното следствие
  • Преизбраха Бойко Найденов за шеф на Националното следствие

Бойко Найденов беше преизбран за втори мандат като шеф на Националното следствие. Той получи одобрението на 18 от членовете на Висшия съдебен съвет, докато за неговия единствен опонент - прокурора Евгени Диков, гласуваха седмина.

Бойко Найденов получи подкрепата на главния прокурор Борис Велчев, който каза преди изслушването, че Найденов заслужава втори шанс поради успешния си първи мандат. Новият стар директор на следствието каза след преизбирането си, че ръководената от него институция не се е проваляла по знакови дела: „Тези известни дела, за които се спомена, дори последното дело, за което се говореше за оправдателната присъда на Цонев, разберете - това е първа инстанция. Ако беше осъдителна присъда, съм сигурен, че никой нямаше да каже „Прокуратурата победи" и с основание. Тук не става въпрос за свободна борба. Тук става въпрос за борба на мотиви и ако първа инстанция е преценила, че тези доказателства не стигат за осъдителна присъда, тогава има втора инстанция".

Бойко Найденов не даде категоричен отговор дали ще се кандидатира за главен прокурор, каквито спекулации се появиха преди време. Все пак Найденов описа какъв според него би бил идеалния кандидат за позицията: „Най-добре е да бъде някакъв ангел. Дали обаче ще го намерим, се съмнявам".

Очаква се следващата седмица да стартира процедурата по издигане на кандидати за нов главен прокурор.

Междувременно Борис Велчев подаде оставка като главен прокурор след като вчера беше назначен за конституционен съдия от президента Росен Плевнелиев. Велчев посочи липсата на достатъчно ефективни присъди по делата срещу организирани престъпни групи като един от основните минуси на своя мандат. Велчев каза, че според него прокуратурата се е подобрила по негово време и изрази надежда, че тя ще продължи да се усъвършенства. Подалият оставка главен прокурор разкри, че има фаворит за свой наследник, но не пожела да каже неговото име преди да е започнала процедурата за издигане на кандидатури.