/ Георги Димитров
Парламентът да обсъди намаляване на сроковете за актуализация на бюджета, предвижда проектопрограмата на Народното събрание за тази седмица. Предложението е направено от "БСП за България".

Днес е първата сряда от месеца и, съгласно правилника на Народното събрание, парламентарните групи имат право да предлагат точки, които задължително се включват в дневния ред. На основание на тази разпоредба, от левицата искат депутатите да разгледат проекторешение във връзка с приемането на промените в бюджетите на НЗОК и на държавното обществено осигуряване и в държавния бюджет за 2021 г.

БСП предлага срокът за предложения между първо и второ четене на измененията в закона за държавния бюджет да бъде намален до 3 септември, включително. В момента този срок е до 7 септември, включително. Проекторешението предвижда още бюджетната комисия да обсъди актуализацията на бюджета на извънредно заседание в събота, 4 септември, и измененията да бъдат гласувани окончателно от парламента на извънредно заседание на 7 септември.

От ПГ на "Демократична България" предлагат парламентът да разгледа днес на първо четене трите законопроекта - на "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!", за промени в Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство, които предвиждат Бюрото за защита на свидетели да премине от главния прокурор към Министерството на правосъдието.

В седмичната проектопрограма е ратификацията на Рамковото споразумение за Проекта "Традуки" относно подкрепа и посредничество за проекти в областта на превода в Югоизточна Европа и първото четене на промени в Закона за Националната служба за охрана.

Предвижда се депутатите да продължат изслушването на изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по горите Александър Дунчев относно управлението на ловните стопанства у нас, както и на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Георги Тодоров - за проекта за удълбочаване на плавателните канали във Варненското езеро.

В седмичната проектопрограма е включено и още едно изслушване на министър Георги Тодоров относно модернизацията на железопътния участък София-Перник-Радомир, както и изслушване на министъра на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова и на министъра на финансите Асен Василев за законността на сключените от "Автомагистрали" ЕАД договори на стойност 3,1 млрд. лв. за изграждането на автомагистрала "Хемус", пътя Видин-Ботевград и укрепването на 84 свлачища, изплатените по тях авансови средства и законовите възможности за доизграждане на обектите.

В четвъртък, от 12.00 часа, е предвиден блицконтрол на служебния министър-председател Стефан Янев и вицепремиерите, а в петък - редовен парламентарен контрол.
БТА