Предлагат отпадане на мандатността на ректорите на университетите
Предлагат отпадане на мандатността на ректорите на университетите / снимка: БГНЕС, архив
Предлагат отпадане на мандатността на ректорите на университетите
70045
Предлагат отпадане на мандатността на ректорите на университетите
  • Предлагат отпадане на мандатността на ректорите на университетите

Мандатността на ректорите на висшите училища трябва да отпадне. Това заяви в ефира на Дарик председателят на Съвета на ректорите Ваньо Митев.

По думите му трябва да се дава възможност на университетските автономии сами да решават.

Според проф. Митев, държавата не трябва да определя мандатността на ректорите, а да гледа крайния резултат от работата, свършена от ректора.

Според проф. Лъчезар Аврамов от Института по електроника на БАН, мандатността не бива да отпада. От една страна, има решение на Конституционния съд, според което отпадането е незаконно, а от друга - това би било недемократично.

Според проф. Лъчезар Аврамов, мандатността на ректорите на висшите училища трябва да се запази.

„Политически държавата предоставя на една автономия - автономията е висша форма на демокрация, определени права за управление. В тази форма са задължителни тези права. И понеже собственикът е държавата, не може автономията да ги определи. Държавата дава рамката, а практиката се изпълнява в системата на автономното висше училище", добави той.

Според председателя на Ректорския съвет проф. Ваньо Митев, мандатността трябва да отпадне, защото ако ректорът на някое висше училище не се справя добре с работата си, той няма да бъде избран за следващ мандат.

„Има ли ректори, които не са изкарвали и един мандат, били са сваляни -има, има ли ректори с по един или два мандата - има. Всякакви случаи има. Защо да не оставим Общото събрание да реши дали е целесъобразно да има мандати, колко да са, а държавата да реагира по резултатите в университета. Щом се развива добре -финансови бонуси, щом се развива зле - обратното. По този начин да реагира държавата на крайния резултат", обясни Митев.

Той посочи, че Съветът на ректорите много отдавна е водил разговори с последните български правителства за текста в Закона за висшето образование, засягащ мандатността на ректорите.