Правната комисия ще разгледа договора за екстрадиция между България и САЩ
Правната комисия ще разгледа договора за екстрадиция между България и САЩ / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Парламентарната правна комисия започва разглеждането на договора за екстрадиция, сключен между правителствата на България и САЩ. Писмо за това е получила българката Гергана Червенкова, която САЩ искат за екстрадиция по дело за незаконен трафик на забранени медикаменти.

Самата Червенкова съобщи, че е получила писмо от председателя на парламента Михаил Миков, свързано с работата на правната комисия. Тя е песимист, че до вземането на решение от българския съд комисията няма да е приключила работата си, но това би имало резултата за следващи случаи.

Междувременно исканите от съда доказателства са постъпили в деловодството снощи в края на деня и рано тази сутрин. Това е и причина заседанието да бъде отложено за следващия четвъртък. Става дума за писмо от главния прокурор на САЩ и клетвена декларация от съдия в Ню Йорк.

Червенкова очаква доказателствата, които тя и адвокатите й събират да бъдат разгледани от САЩ и те да се откажат от екстрадирането й. Младата жена казва, че делото срещу нея се дължи на грешка.

Правната комисия ще разгледа договора за екстрадиция между България и САЩ
netinfo

До следващия четвъртък в съда трябва да е постъпило и копие от делото срещу неизвестен извършител, което се води в специализираната прокуратура. То е за пране на пари. Целта е да се запознаят страните с това дали и какви доказателства има събрани срещу Червенкова.

Младата жена беше арестувана у нас по искане за екстрадиция от САЩ, припомня БТА. На първа инстанция Софийският градски съд позволи предаването й. Сега Червенкова и адвокатите й обжалват. След престоя в ареста от известно време тя е на свобода срещу парична гаранция.