Премиерът Бойко Борисов
Премиерът Бойко Борисов / БГНЕС, архив
Министерският съвет се събира на последно заседание за годината
95788
Министерският съвет се събира на последно заседание за годината
  • Министерският съвет се събира на последно заседание за годината
Очаква се днес правителството да вземе решение за бъдещето на ски-зоната в курорта Банско.
 
Въпреки че не присъстват като точки в предварително обявения дневен ред, решенията за промяна в концесионния договор с фирмата Юлен и за новия план за управление на Пирин трябва да бъдат разгледани на днешното заседание на кабинета, след като в средата на декември министърът на околната среда Нено Димов обяви, че след 22-ри декември ще има готовност да внесе точките на първото възможно заседание.
 
Няма напрежение в управляващата коалиция, смятат от ГЕРБ

От днешното развитие на въпроса зависи и бъдещето на коалицията с Обединените патриоти, след като вицепремиерът Валери Симеонов обяви, че отложеното решение ще бъде ключово за неговото участие в управлението.
 
Каракачанов: Лифт на Банско ще има, казусът ще бъде решен (ВИДЕО)

В средата на декември министърът на околната среда Нено Димов организира обществено обсъждане за бъдещето на ски зоната в Банско.
 
В отсъствието на активистите от "За да остане природа в България", управляващите обявиха, че трябва да има втори лифт в курорта, и че няма да се допусне строителството на друго, освен на ски съоръжения.

Нено Димов оттегля проекта за промяна на концесията на Национален парк "Пирин"

Ден по-късно министър Димов обяви, че оттегля проекта за промяна в концесията на ски зоната, докато приключи общественото обсъждане на публикувания нов план за управление на природния парк Пирин.
 
С уговорката, че този срок изтича на 22-ри декември, Нено Димов изрази готовност да внесе двете точки на първото заседание на кабинета след тази дата, което се пада на 28-ми декември.

Вицепремиерът Валери Симеонов
БГНЕС

Междувременно вицепремиерът Валери Симеонов обвини премиера Борисов, че е саботирал предложението му, съгласувано с всички министерства, за промяна на концесията в Банско. Симеонов посочи днешната дата като ключова и по косвен път заяви, че е възможно оттеглянето му от управлението.
 
Борисов за Банско: За втори лифт с две ръце съм „за“, всичко останало трябва да е според закона

Премиерът Бойко Борисов
БГНЕС, архив

От своя страна премиерът Борисов посочи, че нито в точката за концесията, нито в тази за плана за управление се предвижда изграждане на втори лифт в курорта, но ако има възможност да се приеме решение за втори лифт, самият той ще бъде вносител на точката.