/ iStock/Getty Images

Правителството одобри оперативния план за приемане на еврото, съобщи вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев в Министерски съвет. Той предвижда от 1 януари 2024 страната ни да започне да използва официалната валута на ЕС.
 

 



По-рано премиерът Кирил Петков обяви, че предстои кабинета да гласува плана. "Това е важна отправна точка за България и нейното развитие", категоричен беше той преди заседанието.

"Предстоят редица законодателни промени, в това число и промяна в Закона за БНБ. Процесът продължава в парламента", каза Василев. Той обясни, че става дума за оперативният план, който дава срокове и задачи към банките и държавните институции как да се въведе еврото, как ще става превалутирането, обръщането на заемите и депозитите, така, че на 1 януари 2024 година да имаме техническа готовност за приемане на новата валута.

Кирил Петков: Днес ще приемем Националния план за въвеждане на еврото от 2024 г.

Той припомни, че България де факто вече е приела еврото през Валутния борд, тъй като страната е с фиксиран курс лев-евро.

"Планът е публичен от юли месец 2021 г. Предвидено е три месеца преди въвеждането и девет месеца след въвеждането цените да се публикуват и в лева, и в евро, за да не може недобросъвестни търговци да повишават цените от превалутирането", напомни вицепремиерът.

Еврото ще бъде прието на настоящия фиксиран курс. За търговците е предвидено да имат двойна каса, която да бъде в двете валути за един месец, обясни още Асен Василев.

ИТН: Правителството отново се опитва да приема Плана за еврото без съгласие в коалицията

По-рано коалиционните партньори от "Има такъв народ" се обявиха против приемането на плана, защото не са изготвени нужните планове. "На двата коалиционни експертни съвета, ние се договорихме преди да влиза тази точка да имаме анализ на ефектите от въвеждането на единната европейска валута. Този анализ трябваше да бъде изготвен между Министерството на финансите и Българската народна банка и съответно трябваше да включва основните промени, ползи, разходи и всички предизвикателства, които стоят пред страната ни за въвеждане на еврото в България“, посочи депутатът от ИТН и председател на бюджетната комисия Любомир Каримански.