/ БГНЕС
Днес предстои да приемем Националния план за въвеждането на еврото и влизането на страната в Еврозоната от 2024 година. Това съобщи премиерът Кирил Петков в началото на днешното правителствено заседание.

"Това е важна отправна точка за България и нейното развитие", категоричен беше той.

ИТН: Правителството отново се опитва да приема Плана за еврото без съгласие в коалицията

По-рано коалиционните партньори от "Има такъв народ" се обявиха против приемането на плана, защото не са изготвени нужните планове. "На двата коалиционни експертни съвета, ние се договорихме преди да влиза тази точка да имаме анализ на ефектите от въвеждането на единната европейска валута. Този анализ трябваше да бъде изготвен между Министерството на финансите и Българската народна банка и съответно трябваше да включва основните промени, ползи, разходи и всички предизвикателства, които стоят пред страната ни за въвеждане на еврото в България“, посочи депутатът от ИТН и председател на бюджетната комисия Любомир Каримански.

 Безплатни детски градини и увеличение на учителските заплати

Кирил Петков разкри още, че по предложение на МОН Министерския съвет ще гласува да бъдат отпуснати средства за подпомагането на деца с изявени дарби. "Ще приемем и увеличение на докторантските стипендии с 50% до 750 лв със задна дата от 1 април 2022 г. Както и 30 млн. за деца от уязвими групи. Ще се гласуват и още пари за реконструкции на детски градини, ясли и училища", информира още министър-председателят.