Правителствена болница правела незаконни трансплантации на деца?
Правителствена болница правела незаконни трансплантации на деца? / снимка: Sofia Photo Agency, Надя Коцева
Правителствена болница правела незаконни трансплантации на деца?
47531
Правителствена болница правела незаконни трансплантации на деца?
  • Правителствена болница правела незаконни трансплантации на деца?

Лекари и пациенти настояват да бъде отнет лицензът за извършване на трансплантации на болница Лозенец" и оставката на досегашния и директор доц. Любомир Спасов. Те са на мнение, че бившата Правителствена болница не отговаря на действащата нормативна уредба за извършване на трансплантации. От Центъра за защита правата в здравеопазването (ЦЗПЗ) твърдят, че документите, издадени от Министерски съвет, разрешаващи на болницата да извършва процедури по трансплантация, са в нарушение на закона, за което те ще сезират прокуратурата.

В периода 2008-2011 година в болница „Лозенец" са направени 10 чернодробни трансплантации на деца, половината от които са завършили със смърт. До момента има заведени две дела от родители, но без резултат. Според д-р Стойчо Кацаров от ЦЗПЗ, болницата извършва трансплантации без да има съответните отделения и специалисти, които трябва да има по закон. От центъра твърдят още, че Изпълнителната агенция по трансплантации съзнателно е насочвала пациентите към болница „Лозенец", като им е обещавано, че ще им бъдат направени безплатни изследвания, в замяна на което те трябва да се оперират там.

Д-р Кацаров обясни: „Не отговаря на изискванията на нормативната уредба, на наредбата за трансплантации, на медицинския стандарт по хирургия, на медицинския стандарт по урология, не разполага с необходимите специалисти, с необходимите разкрити структури, включително и лаборатории. Същевременно е издадено удостоверение от Агенцията по трансплантации и разрешение от Министерски съвет, тъй като поради статута й правителствена болница нейното разрешение се издава от МС. Твърдя, че и двете - и удостоверението, и разрешението на МС, са издадени в нарушение на действащата нормативна уредба. Искаме да се отнемат издаденият лиценз и издаденото разрешение за извършване на трансплантации. Искаме също така директорът на болницата да бъде освободен от длъжност, тъй като основната отговорност при всички случаи е негова. Искаме и да се разследват виновните длъжностни лица за всичко, което се е случило".

В отговор от Министерство на здравеопазването съобщават, че болница „Лозенец" има разрешение за извършване на всякакъв вид трансплантации на органи. То е подновено на 21 януари 2011 г. на базата на документи, предоставени от болницата. От ведомството обясняват, че в най-скоро време ще бъде извършена проверка на лечебното заведение от изпълнителната агенция по трансплантации. От 2007 г. досега в правителствена болница са извършени 14 детски чернодробни трансплантации, като с летален изход са шест от тях. Това означава, че смъртността при тези операции е 43%, информират от ведомството. От 3 февруари 2011 г. в болница „Лозенец" не са извършвани детски чернодробни трансплантации, твърдят още от министерството.

В съобщение до медиите от лечебното заведение обясниха: „В Университетска болница „Лозенец" първата чернодробна трансплантация в България бе извършена през 2004 г. и за времето си бе огромен успех, постигнат от български лекар. Оттогава в болницата са направени общо 80 трансплантации, от които 22 чернодробни трансплантации на деца. Успеваемостта на тези трансплантации е средната за Европа - 80%, което без съмнение е огромно постижение на българската медицина и на лекарите в болницата". „В болницата работят прекрасни специалисти, изключително ерудирани и опитни експерти, които са се доказали с годините. Болница „Лозенец" ще продължи да инвестира време, усилия и интелект, за да развива чернодробните трансплантации на още по-високо равнище с помощта на най-добрите специалисти в света", се казва още в съобщението.

От своя страна доц. д-р Любомир Спасов заяви за Дарик: „Гарантираме, че болницата отговаря на всички нормативни изисквания - като професионални и материални ресурси, за да осъществява тази сложна, високотехнологична медицинска дейност".