Парламентът изслуша изпълнителния директор на „Информационно обслужване“ АД Ивайло Филипов и председателя на Централната избирателна комисия (ЦИК) Камелия Нейкова във връзка с проведените на 2 април т.г. парламентарни избори.

"Екипът на "Информационно обслужване" работи със съзнание за изключителна отговорност не само за провеждане на изборите, но за ключови проекти за държавата, което доказваме в последните няколко години", посочи Филипов.

„Информационно обслужване“ изпълни дейностите по компютърната обработка на данните от гласуването при пълна публичност и прозрачност. Резултатите са публично достъпни и могат да бъдат прегледани и проверени от всеки и към настоящия момент.  Това заяви изпълнителният директор на дружеството Ивайло Филипов, който бе изслушан по време на днешното пленарно заседание на Народното събрание по инициатива на „Възраждане“.

Председателят на ЦИК Камелия Нейкова обяви от трибуната на Народното събрание, че електронните и хартиените заявления за гласуване извън страната се проверяват дали избирателите имат избирателни права - дали са на 18 г., да не са поставени под запрещение, да не изтърпяват наказание за лишаване от свобода. Други ограничения в ИК не дават правомощие на ЦИК за допълнителни проверки", заяви тя. Избирателните секции, образувани само по подадени заявления, са 50.  "Държавите с най-много заявления и с най-много секции са Турция, Великобритания, Германия, САЩ и Испания, допълни още тя.

Нейкова също така разкри, че ЦИК няма право или задължения да създава допълнителни ограничения, които Избирателният кодекс не е определил, включително от колко IP адреса да се пускат заявления за гласуване извън страната, в момента няма такова разписано задължения. "ЦИК изпълнява законите и нормите така, както са разписани, тъй като ЦИК е правоприлагащ орган, няма как да излезем от нормативните рамки", изтъкна още тя.

Изслушването е внесено от ПГ на "Възраждане". Те твърдят, че част от елетронните заявления, подадени за участието в парламентарните избори за гласуване в Турция биват подавани само от няколко компютъра.  Според тях голяма част от хората, подали заявленията, не са гласували изобщо, но въпреки това личните им данни са били използвани неправомерно.
 
Депутатът от "Възраждане" Петър Петров настоя от парламентарната трибуна за премахване на хартиената бюлетина от Изборния кодекс. От ПП-ДБ изразиха становище, че качеството на изборния процес е понижено на последните избори, съдейки по изложенията от директора на "Информационно обслужване" и председателя на ЦИК.