Лекарства
Лекарства / /iStock
ПП-ДБ подкрепи  исканията на магистър–фармацевтите за справедливо възнаграждение. В резултат на покана от страна на съсловната организация на магистър–фармацевтите до народните представители беше проведена среща между представители на парламентарната група на ПП-ДБ и Българския фармацевтичен съюз. 

Общият извод от срещата е, че е била ненужно създадена криза в здравеопазването.

Фармацевтите настояват Кондева да оттегли промени в Закона за здравното осигуряване

"Новият обхват на напълно платени от бюджета на НЗОК лекарствени продукти за сърдечно–съдови заболявания действително е довел до по–добър достъп за най–уязвимите групи пациенти. Трайно решение може да се намери единствено при преговори със съсловната организация на магистър–фармацевтите, което се доказва от днешните разговори между НЗОК и фармацевтите. Изпълнението на бюджета на НЗОК следва да се погледне комплексно, като при правилно управление, средствата са достатъчни", посочват от ПП-ДБ.

На срещата са обсъдени и други актуални проблеми - като например остъпа до лекарствени продукти в малки и отдалечени населени места, растящите възнаграждения на персонала, структурата на търговията с ЛП, възможността да се осигури качествен достъп до фармацевтични услуги във всяка точка в страната.

НЗОК: Аптеките ще получават 15% от стойността на отпусканите медикаменти

От ПП-ДБ призовават министъра на здравеопазването да оттегли проекта на Закон за здравното осигуряване, където според тях се премахва договорното начало между фармацевтите и аптеките, и да се проведе обществена дискусия.

"Всеки опит за административен натиск върху работата на аптеките няма как да доведе до по-качествено здравеопазване", завършва позицията на ПП-ДБ.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня