Повишава се употребата на кокаин сред учениците във Велико Търново
Повишава се употребата на кокаин сред учениците във Велико Търново / netinfo
Всеки четиринадесети ученик и всеки седми студент във Велико Търново употребяват наркотици, а два пъти повече са тези, които са склонни да опитат. Това показват две паралелни представителни изследвания сред ученици и студенти, направено от Областния съвет по наркотични вещества и здравна програма СИНДИ.

Марихуаната е най-употребяваният от младежите наркотик. Наблюдава се чувствително повишаване на употребата на кокаин сред учениците, което е крайно обезпокоително, коментира председателят на областния съвет Надка Яламова. Любопитството и удоволствието са основните причини, които карат младите хора да пробват наркотици. Проблеми в общуването и приятелският кръг са другите мотиви, които тласкат младежите към наркотичните вещества.

Превенцията трябва да започне в най-ранна ученическа възраст, за да се предотвратят необратимите последици от употребата на наркотици, категорични са специалистите.

Изследването за употреба на психоактивни вещества сред студентите се прави за първи път в региона. То обхваща 414 младежи от двете висши училища във Велико Търново. Проучването сред учениците пък е трето поред и обхваща близо 1500 ученици.

Други новини от Велико Търново