Повечето ВЕЦ не изпълняват изискванията за нормални условия за рибите
Повечето ВЕЦ не изпълняват изискванията за нормални условия за рибите / снимка: Guliver/Getty Images
Повечето ВЕЦ не изпълняват изискванията за нормални условия за рибите
82633
Повечето ВЕЦ не изпълняват изискванията за нормални условия за рибите
  • Повечето ВЕЦ не изпълняват изискванията за нормални условия за рибите

90 % от водноелектрическите централи у нас не изпълняват изискванията, с които трябва да осигурят нормални условия за живот на рибите. Това съобщиха от Сдружение „Балканка", откъдето уточниха, че най-често ВЕЦ-овете или не осигуряват минималното водно количество, необходимо за съществуването на рибите, или пък не подпомагат тяхната миграция. От сдружението са убедени, че дори да са изрядни, подобен тип централи оказват негативно влияние върху екосистемата по реките.

Водноелектрическите централи оказват вредно влияние на екосистемата дори когато спазват правилата. Още по-големият проблем обаче е, че 90 % от централите не ги спазват, посочи Димитър Куманов от сдружението.

„Някъде около 90 процента от ВЕЦ-овете не изпълняват или условието за минимално водно количество в реката, което да осигурява живота, или не осигуряват миграцията на рибите. Следващият проблем го има дори и централите да спазват законите. Често се променя хидрологичният режим на реката. Ще дам един пример - ако водохващането е на 1500 метра надморска височина, а сградата с турбините е на 500 и разстоянието между тях е 5 км., водата, която е хваната горе, изтичайки от турбините на ВЕЦ-а долу, тя е с много по-ниска температура, отколкото би била ако е текла по речното корито и слънцето, нагрявайки камъните, я затопля. Затова не е рядко явление, когато след сградата с турбините, на известно разстояние надолу не се наблюдава и следа от живот", посочи Куманов.

От сдружението призовават за повишено внимание към дейността на водноелектрическите централи и припомнят, че ако бройките от един вид риба паднат под определен минимум, след това каквото и да се направи, този вид не може да бъде спасен.