Повечето граждани са доволни от съдилищата
Повечето граждани са доволни от съдилищата / netinfo

Гражданите отчитат голямото влияние на съдебната реформа в България, 15% подобрение на качеството на съдените услуги и 5% по-добра работа на тези съдилища, в които Американската агенция за международно развитие оказва помощ в реформата. Това показва първото по рода си национално проучване на ефекта от конкретни съдебни промени, проведено от Алфа рисърч.

Данните са събирани сред 3200 души, 1200 от които клиенти на съдилищата. 21 съдилища са партньори на Американската агенция за международно развитие. Гражданите отбелязват по-голяма бързина на разглеждане на делата с 18% в съдилищата, където работи Агенцията, 17% по-добри резултати по призоваването на свидетели и 15 % по-високи резултати и като цялостно качество на обслужване. Посочват още 5% удовлетвореност от информационните табла и 12% по-голямо одобрение за графиците. Най-доволни са клиентите на съдилищата в малките градове. По-чувствителни към времетраенето на делата са жителите на София, където е най-голяма натовареността на съда и е недобра материалната база

Една пета от хората твърдо смятат, че съдебният процес е справедлив, 60% имат колебания и само 17% са убедени, че той няма да е справедлив. В общественото мнение обаче преобладава тезата, че съдът не е независим от натиск на политици, икономически или престъпни групировки. 38% от хората смятат, че съдът не е независим от този натиск. Важен извод от проучването е, че усилията трябва да се насочат към столицата и трите най-големи градове на страната – Пловдив, Варна, Бургас, където са концентрирани 40% от всички дела.