/ Thinkstock/Getty Images
Шест обвинения е повдигнала прокуратурата на бившия директор на Фонда за лечение на деца Павел Александров, който бе отстранен от поста си през пролетта на миналата година след показен арест.
 
Разследващите засекли няколко корупционни схеми във Фонда за лечение на деца

От държавното обвинение информират, че без да е лекар и без решение на Обществения съвет към фонда Александров е взимал еднолични решения за изпращане на деца за лечение в чужди болници по неясни критерии и без да е посочена спешна необходимост.
 
20 април 2016: Арестуваха шефа на Фонда за лечение на деца в чужбина Павел Александров 

Със средства на фонда е било финансирано и двегодишно обучение по английски и немски език на служители на фонда, при положение, че в длъжностната им характеристика е записано изискването за владеене на съответния чужд език.
 
Оказва се също така, че бившият директор неправомерно е сключвал и договори на фонда с фирма за съдействие при лечението на деца в чужбина. Според доказателства по делото, през септември 2014 г. Павел Александров лично е мотивирал трима свои колеги да се подписват за неправомерно изразходване на средства от бюджета на фонда.
 
Експерти от Фонда за лечение: Обвиненията са преувеличени

От прокуратурата дават за пример командироване на лекари като придружители на деца за лечение в чужбина.
 
Според нормативната уредба обаче придружител в подобни случаи може да бъде само едно лице, като на практика това е някой от родителите на болното дете.