Арестуваха шефа на Фонда за лечение на деца в чужбина
Арестуваха шефа на Фонда за лечение на деца в чужбина / БГНЕС, архив
Арестуваха шефа на Фонда за лечение на деца в чужбина
86238
Арестуваха шефа на Фонда за лечение на деца в чужбина
Арестуваха шефа на Фонда за лечение на деца в чужбина
Арестуваха шефа на Фонда за лечение на деца в чужбина
  • Арестуваха шефа на Фонда за лечение на деца в чужбина
  • Арестуваха шефа на Фонда за лечение на деца в чужбина
  • Арестуваха шефа на Фонда за лечение на деца в чужбина

Полицията арестува шефа на Фонда за лечение на деца в чужбина Павел Александров. Спецченгетата от ГДБОП нахлули по време на заседанието на Фонда, ръководени от прокуратурата. В това време са се решавали казусите на 50 деца, 46 от които са получили положително становище за финансиране на лечение в чужбина.

Заради зрелищната операция работата по тези случаи е блокирана. Сред документите, които днес Фондът е трябвало да разгледа, е и случаят на 4-месечно бебе, болно от рак.

Обвиненията, които прокуратурата е повдигнала на задържаните, са за участие в организирана престъпна група за корупционни престъпления. Според официалната информация 8 от служителите на Фонда, сред които и Павел Александров, са извършвали длъжностни престъпления и са получавали подкупи.

Злоупотребите са свързани с десетки различни казуси, свързани с финансиране на лечения на деца зад граница, както и с транспортиране и настаняване на родителите им. По неофициална информация разследването е започнало преди около 2 месеца, а сигналът към прокуратурата е подаден от министъра на здравеопазването Петър Москов. Така се е стигнало и до нахлуването на антимафиотите в сградата на Фонда, където в това време се е провеждало предварително насрочено заседание.

Работата по над 50 случая с тежко болни деца в момента е блокирана без яснота кога процедурите ще могат да бъдат възобновени, обясни за Дарик Красимира Величкова от Обществения съвет на Фонда: „Имахме насрочено редовно заседание, имахме за разглеждане около 50 деца, 43 от които бяха с положителни медицински становища за финансиране и подпомагане на Фонда. Със сигурност знам, че едно от децата е в спешно състояние. Щяхме да преразглеждаме случая на 4-месечното бебе Дилян, който има нужда от лечение. Аз съм член на Обществения съвет - това е доброволна функция и носим отговорност, но не можем сами да създаваме правилата за работата на Фонда. Надявам се, че Министерството на здравеопазването имат готовност и резервен план, така че въпреки тази тежка ситуация децата да получат своевременно своите решения".

Скандал с парите за лечение на деца в чужбина

Величкова припомни, че през последните месеци комуникацията между Фонда и Министерството на здравеопазването е била лоша и обясни, че само преди месец е приключила друга проверка на прокуратурата, която не установила нередности: „Парите от страна на Министерството на здравеопазването бяха забавяни, което в някои случаи доведе до забавяне на оферти за лечение на деца. Междувременно мога да кажа, че през последните 4 години са правени над 13 проверки от различни институции за работата на Фонда. Само преди месец приключи проверка на прокуратурата, която излезе с решение, поне така бяхме информирани от директора на Фонда, че няма нарушения. Целият Обществен съвет чака да разбере за какво става дума, защото искаме да бъдем сигурни, че не е въпрос на лична вендета към Павел Александров и към Обществения съвет, които през последните години отстояват независимостта на решенията на този Фонд, така че да гарантират обществения интерес.

Продължават претърсвания и изземвания, обиски на лица и разпити на свидетели в рамките на разследването. Към момента от МВР и прокуратурата отказват повече подробности по случая.

Проф. Владимир Пилософ е новият шеф на Фонда за лечение на деца

Председателят на Българската педиатрична асоциация проф. Владимир Пилософ е новият директор на Фонда за лечение на деца.

Днес здравният министър Петър Москов е подписал заповед за назначението на Пилософ и е освободил от длъжност досегашния директор Павел Александров, съобщиха от здравното министерство.

Междувременно стана ясно, че протестът в подкрепа на четиримесечното бебе Дилян и борбата на родителите му за финансиране от Фонда за лечение на деца остава и ще се проведе на 21 април, от 16 часа, пред сградата на Центъра по хигиена. Това потвърди пред Дарик майката на Дилян Даниела Христова, която отказа да коментира акцията срещу ръководството на Фонда. Протестът се организира в социалната мрежа Фейсбук, под заглавие "Да спасим бебе Дилян".