Продължава скандалът с парите за лечение на деца в чужбина
Продължава скандалът с парите за лечение на деца в чужбина / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Продължава скандалът с парите за лечение на деца в чужбина
82827
Продължава скандалът с парите за лечение на деца в чужбина
  • Продължава скандалът с парите за лечение на деца в чужбина

Фондът за лечение на деца все още не е получил полагащите му се средства за последните два месеца. Информацията съобщиха пред Дарик Красимира Величкова и Десислава Хурмузова от обществения съвет на институцията.

В началото на седмицата се заформи скандал, свързан с лечението на болни деца, след като от обществения съвет на фонда обвиниха здравното министерство, че съзнателно убива деца, тъй като за пореден път оставя фонда без финансиране.

От съвета уточниха, че през последните два месеца от ведомството не са превеждали пари, а в същото време фондът дължи над 1,7 млн. лв. на чужди клиники. От министерството тогава оправдаха забавените плащания с „чиновническа немарливост," която не е по вина на ведомството. Проблемът бил в забавени от страна на фонда протоколи, които вече са задължителни при превеждането на средства.

Оказа се, че протоколите, които служат за разходен документ, са били предадени от фонда към министерството едва в понеделник.

Величкова и Хурмузова разказаха още около проблема със забавените плащания:

„Парите още не са постъпили по сметката на фонда, не е започнало разплащането с клиниките, към които се дължат средства. Дотук от министерството изтъкнаха две версии - и двете са смешни. Едната е, че не били представени протоколи от заседанията на обществения съвет, а това било важен финансов документ. Такива са представяни, но те искат на всеки няколко дни по още някакъв протокол. Сега разбирам, че искат и някакви досиета на деца. Това може да продължава до безкрай. Винаги могат да намерят какво ново да поискат, но това не е финансов документ и не е причина да се спрат парите на децата. Второто, което зам.-министърът Бойко Пенков изтъкна, е че по този начин искали по-голям контрол да се осъществява върху фонда. По кой начин - като се спрат парите? Аз се учудвам, че министерството твърди, че не е осъществявало контрол. Най-страшно е с чуждите болници, защото там задълженията са вече 1,8 млн., започнали са да текат и лихви. Не са голяма сума, но това прави много лошо впечатление. Някои от болниците са почти единствените, в които можем да пращаме децата, защото са силно специализирани. Например тази в Хайделберг разполага с апарат за протонна терапия за лечение на специфични тумори, там имаме големи задължения и имаме предупредително писмо, че няма да приемат повече български деца, защото няма пари, не се изплащат от държавата".