Порой събори мост в Първенец, бедствено положение в села в община „Родопи”
Порой събори мост в Първенец, бедствено положение в села в община „Родопи” / снимка: БГНЕС, архив

Бедствено положение е обявено в седем от селата на община „Родопи”, съобщи за Дарик кметът Пламен Спасов. Проливният дъжд наводни улици и срути мостове в Родпоската яка в четъртък. Засегнати са селата селата Храбрино, Лилково, Плочник, Извор, Дедево, Бойково и Ситово, които са без пътна връзка. На този етап няма данни за пострадали хора.

„Не може да мине нито линейка, нито пожарна”, каза Спасов. По думите му най-тежко е положението в Храбрино, където се е срутила 8-метрова подпорна стена на реката и няма питейна вода.

От общината предупреждават туристите да не предприемат пътувания в региона през почивните дни.

Мост в Първенец падна при днешния пороен дъжд в пловдивското село, научи Дарик. Районът се охранява от полиция, изпратени са и коли на пожарната. Движението е спряно. Мостът води от ромската махала в селото към пътя за Брестовица. Срутен от двете страни.

Кметът Георги Стаменов заяви, че се работи по отстраняването на последствията и явно трябва да се изгражда нов мост. Според него силната вода от дъждовете е подкопала основите на моста. Водата в река Първенецка не е преляла и нивото вече спада.

Пътя на входа за съседното село Храбрино е пропаднал. И по други пътища в региона има паднали и дървета. Проблемна е и ситуацията между селата Дедево и Равнища, съобщават от пожарната.

В град Куклен градушката е била с големината на яйце, заяви зам.-кметът Анатоли Апостолов. По думите му, всичко по улиците е станало във вода. Трафикът от Пловдив временно минава през Куклен след верижната катастрофа с три автомобила, станала при КЦМ.

Новини от Пловдив