протест Пирин
протест Пирин / БГНЕС
Шествие от протестиращи срещу застрояването на Пирин премина през жълтите павета и продължи към Орлов мост с лозунгите: „Искаме природа, не искаме бетон“, „Мафия“ и „Оставка“. Според тях проблемът не е изграждане на втори кабинков лифт в Банско, а приетото постановление на Министерски съвет, според което, както твърдят протестиращите, 48 процента от природен парк Пирин подлежат на застрояване и никъде в него не се говори за кабинков лифт. Датата 14 януари също не е случайна – преди 9 години на същия ден е проведен друг протест – против процедурите на заменки на държавни гори. Орлов мост беше блокиран за известно време.

Протестиращи за Пирин: Пълен мрак и липса на държавничество
 
На -1 градуса в София стотици протестиращи се събраха, за да настояват да се отмени постановлението на Министерски съвет, което според тях ще отвори вратата към масово изсичане и застрояване на Пирин. Шествието се предвождаше от Това Белев. Ето какво каза той, че очакват протестиращите:
 
Ние очакваме от правителството да каже защо не разтрогва сделките, които приватизираха огромни имоти по Черноморското крайбрежие, в планинските курорти. Въпросът не е бил никога за втората кабинка в Пирин, въпросът винаги е бил за законност в България. В решението за промяна на плана за управление няма да прочетете кабинка, втора кабинка... В него става въпрос да се разреши строителството на спортни и ски съоръжения. Дали ще има втора кабинка, или няма да има, на никой не е ясно“.

Шествия "за" и "против" лифта в Банско посрещнаха евроелита (ВИДЕО/СНИМКИ)

Протест Пирин
БГНЕС

Според една от протестиращите – Моника Борисова, изсичането на по-голямо от 2 процента количество дървета ще предизвика сериозни проблеми:
 
„Против изграждането на допълнителни писти. Самият лифт реално изисква точно 2 процента от площта на парка, което не е нещо, което не може да се жертва в името на спорта. Проблемът е в това, че се опитват да изградят допълнително писти, за които ще се изсекат много съществени гори, които задържат лавини и свлачища. Тези гори биха повлияли много на релефа на цялата планина. Не става дума за няколко отсечени дървета, става дума за вековни гори и целия този ефект върху природата“.

Протест Пирин
БГНЕС

Шествието мина от Българската народна банка към Народното събрание предвождано от гайдари и заобиколено от многочислена полиция. И макар протестът да беше планиран с крайна точка Народното събрание и времетраене един час, шествието продължи до Орлов мост и се удължи.