Винаги трябва да се храним бавно и умерено. Това съветва в интервю за БГНЕС д-р Александър Кацаров, главен асистент в Клиника „Гастроентерология” към ВМА.
 
„Дори човек e хубаво да става леко гладен от масата, за да бъде добре и да се поддържа един физически тонус на организма. При всички случаи преяждането не води до нищо добро, независимо с каква храна”, обясни специалистът.

Лекари с полезни съвети за празниците: Да внимаваме с преяждането и как да борим махмурлука

ThinkStock/Getty Images

По думите му преяждането винаги е опасно. То се асоциира с чувство за дискомфорт и тежест. Това, до което води пряко, е затлъстяването и свързаните с него симптоми и заболявания. Еднократното преяждане основно влияе върху гастроинтестинален тракт, но натоварва повече сърдечно-съдовата система.

„В спешното на ВМА са идвали много пациенти след преяждане, които изпитват чувство за тежест, болка, особено след прием на целулозни храни каквито са традиционните за тези празници сарми, боб, леща”, каза д-р Кацаров.

Как да се справим с преяждането по празниците?

ThinkStock/Getty Images

„Има хора с определени здравословни проблеми, които трябва да са особено внимателни по отношение на храната. Става дума за пациенти най-вече с ендокринни и сърдечно-съдови заболявания, които по принцип трябва да спазват определена диета, назначена им от съответния специалист”, подчерта още д-р Александър Кацаров.

Няколко трика, с които да не качите килограми по празниците
nova.bg