/ iStock/Getty Images
Българската академия на науките с дълбоко прискърбие съобщава за кончината на световноизвестния български биохимик акад. Евгени Викторов Головински.

Акад. Евгени Головински е роден е на 18 март 1934 г. в Бургас. Завършва "Органична химия" в Софийския университет "Св. Климент Охридски", през 1957 г. е зачислен в редовна докторантура към Катедрата "Медицинска химия" на ВМИ-София /сега Медицински университет в София/. През 1966 г. преминава на работа в Централната биохимична лаборатория /сега Институт по молекулярна биология/ на БАН. Защитава дисертация за "Доктор на химическите науки" през 1977 г. Избран е за член-кореспондент на БАН през 1989 г. и за академик през 1997 г.

Основните научни интереси на акад. Головински са в областта на медицинската химия. Той, с ръководения от него научен колектив, създава нови биологично активни съединения с цитотастатично действие, като пуринови и пиримидинови аналози, аналози на техни предшественици, аналози на природни аминокиселини и пептиди, и изучава техния фармакологичен ефект. Създава оригинален метод за получаване на противотуморния препарат "Циплатан", за който има издадени патенти. В сътрудничество с германски учени изяснява фармакобиохимията и механизма на действие на противотуморния препарат "Ендоксан" /циклофосфамид/ и на редица инхибитори, на промишлени отрови, фунгициди, хербициди, инсектициди, танини и хранителни добавки. Резултатите от неговите изследвания имат важно значение за създаването на нови лекарствени средства.

Акад. Головински е автор на 224 научни статии, от които 150 са публикувани в едни от най-реномираните чуждестранни и международни научни списания. Трудовете му са цитирани повече от 1400 пъти, а някои от тях са включени в световноизвестни учебници, наръчници, справочници, енциклопедии и монографии. Автор е на монографията "Биохимия на антиметаболитите" /1975 г./, издадена два пъти и на немски език. Има 43 авторски свидетелства и 4 чуждестранни патенти. Автор е на голям брой научно-популярни статии и книги, както и на университетски учебници по "Биоорганична химия" и "Биохимия на антиметаболитите".

Акад. Евгени Головински е бил ръководител на Научно-информационния център "Българска енциклопедия на БАН" /2002-2009/, главен редактор на популярната българска енциклопедия "България А-Я"; председател на Съвета за издателска дейност на БАН /1993-1997/; член на Управителния съвет на БАН /1991-1994/; председател /1998-2001/ и почетен председател на Хумболтовия съюз в България, както и на други научни организации. Носител е на много научни награди и ордени за своите заслуги.

"Акад. Головински е пример за международно утвърден учен, създал световнопризната школа за обучение и реализация на кадри в областта на химията и фармакобиохимията. С неговата кончина БАН и българската наука губят един голям и достоен учен. Поклон пред светлата му памет!", заявяват от ръководството на БАН и от Събранието на академиците и член-кореспондентите.

Поради епидемичната обстановка в страната, опелото ще е в тесен семеен кръг, на 16 март от 11.30 часа, в църквата "Света Неделя".
БТА