/ iStock/Getty Images
Големият български актьор бе носител на редица престижни отличия, сред които и най-високото отличие на Министерството на културата - „Златен век” - огърлие
На 88-годишна възраст ни напусна великият актьор и почетен гражданин на Созопол Доси Досев, съобщиха от Общината.

Доси Досев е роден в София, но по-голямата част от живота си прекарва в Созопол. Той обичаше града, морето и неговите хора.Обожаваше изкуството, младостта и културния живот в града. Самият той винаги е казвал, че се чувства повече гражданин на Созопол, отколкото на София.

В своя богат професионален живот Доси Досев изиграва над 60 роли в киното и театъра, за които получава множество награди от Съюза на театралните дейци и Министерство на културата.

Созопол загуби една от най-колоритните си личности, един велик човек и истински приятел, сопълват от Общината. Министърът на културата проф. Велислав Минеков изказа съболезнования по повод кончината на актьора, съобщиха от министерство на културата.

Ето какво се казва в съболезнованието на министър Минеков:
 
„С огромна болка научих, че е починал големият български творец Досьо Досев. Той имаше завидна актьорска съдба, защото винаги бе отговорен и ангажиран в изкуството, независимо дали ставаше дума за театър, кино или за малкия екран.

Родната ни култура днес повече от всякога се нуждае от хора като него, съчетали в себе си рицарска доблест, младежки дух и проницателен творчески поглед за истински важните неща в живота.Човек и добър приятел, когото всички възприемат много отдавна като доайен, заради мъдростта, с която ни даряваше. Талант, за когото тепърва София и морето ще продължават да спорят, защото всеки желае да бъде в компанията на добрите и силните.

За едно съм сигурен - че Досьо Досев е бил истински щастлив, защото нищо в живота на човека не е такъв мощен извор на щастие, както творчеството. Дълбок поклон!“
 
Кметът на Бургас Димитър Николов също изказа съболезнования по повод кончината на големия актьор. „С тъга узнах, че е починал актьорът Досьо Досев. Близък приятел на Христо Фотев, работил в бургаския театър през най-романтичния му период, той от години беше избрал да живее при нас, край морето. Ще ни липсва този бохем, сладкодумец и изключително талантлив човек. Поклон пред паметта му!“

Припомняме, че големият български актьор бе носител на редица престижни отличия, сред които и най-високото отличие на Министерството на културата - „Златен век” - огърлие.

Поклон пред светлата му памет!