Пловдивски имами обвиниха районния мюфтия, че краде от заплатите им
Пловдивски имами обвиниха районния мюфтия, че краде от заплатите им / DarikNews.bg, Пловдив, aрхив: Виктор Кадири

Част от пловдивските имами са сезирали прокуратурата заради липсващи пари от дебитните им карти. По думите им районният мюфтия Осман Хилми е изтеглил няколко хиляди лева от заплатите им, тъй като е знаел ПИН кодовете им. Хилми първоначално е взел през декември 2011-а година всички пластики на имамите, разпечатал пликовете и сменил паролите с „1976" - рождената си година. След това той ги раздал месеци по-късно на духовници, а междувременно всеки месец е изтеглял без тяхно знание заплатите им, твърдят още от групата.

Имамите ще започнат гладна стачка след голямата петъчна молитва в Джумая джамия, която приключва около 14:30. Те искат оставката на Осман Хилми и извънредна конференция, на която да се избере нов районен мюфтия. Кемал Рашид заяви, че молитвата, която ще ръководи, ще протече изцяло религиозно, без да се намесва скандалът. За момента 7 имами са потвърдили за гладната стачка. Останалите също ни подкрепят, но са по-възрастни и за това се пазят, каза още Рашид.

Относно обвиненията на Хилми, че протестиращите са хора на ДПС, те заявиха, че нямат нищо общо с партията, дори са против тях. Тримата общински съветници не са направили нищо за Столипиново, а преди изборите ни молиха да гласуваме за тях. Именно в квартала утре ще се проведе и разяснителен митинг, на който ще се обяснят причините за стачката. Втора точка в митинга ще бъде искане за по-добро образование на децата в квартала. Всички ученици в Столипиново трябва да знаят български, не може да им се дава образование, ако не могат да четат и пишат на езика, заявиха имамите.

Други новини от Пловдив