Плевнелиев: Усвоихме 96% от еврофондовете и сме на плюс със 17 млрд. лв.
Плевнелиев: Усвоихме 96% от еврофондовете и сме на плюс със 17 млрд. лв. / БГНЕС, архив
Плевнелиев: Усвоихме 96% от еврофондовете и сме на плюс със 17 млрд. лв.
85257
Плевнелиев: Усвоихме 96% от еврофондовете и сме на плюс със 17 млрд. лв.
Плевнелиев: Усвоихме 96% от еврофондовете и сме на плюс със 17 млрд. лв.
  • Плевнелиев: Усвоихме 96% от еврофондовете и сме на плюс със 17 млрд. лв.
  • Плевнелиев: Усвоихме 96% от еврофондовете и сме на плюс със 17 млрд. лв.

Съдебната реформа е задължителна и е в центъра на всичко и ще покаже на хората силна воля за промяна.

Това каза в обръщение от парламентарната трибуна президентът Росен Плевнелиев след края на месеца на политическите консултации.

Той похвали промените в Конституцията във връзка със съдебната реформа, но посочи, че не са достатъчни. Плевнелиев коментира пред депутатите, че се надява да няма предсрочни парламентарни избори.

"Предстоят президентски избори, надявам се това да са единствените избори през годината, които да проведем по един цивилизован начин - без популизъм, нека да има колкото може повече кандидати, идеи, решения. Народът ще избере най-добрите от тях" - коментира още Плевнелиев.

Президентът представя резултатите от месеца на политическите консултации

По думите му нормализацията и успокояването на политическата ситуация в страната след две години на извънредна нестабилност дават вече своите резултати.

"Икономическата среда в страната се подобрява. Всички основни показатели за 2015 година показват, че икономиката е в подем. Постигнахме добър растеж от 3%. Експортът се повиши с 12%, отчетохме 40% ръст на чуждестранните инвестиции, отбелязахме увеличаване на приходите в бюджета в размер на 2,8 млрд.лева. Безработицата спадна до 9.2 % - представи данните Росен Плевнелиев.

Плевнелиев: Трябва да се насърчи алтернативното земеделие

Той добави, че в процеса на усвояване на парите от европейските фондове през 2015 година е постигнат най-добрият резултат. "Балансът за България от първия програмен период е повече от позитивен, като усвоихме 96% от еврофондовете и сме на плюс от над 17 млрд лева. Това трябва да се помни и да се знае" - категоричен е президентът.

Пред депутатите президентът похвали политическата стабилност, която била важна за провеждането на нужните реформи.

"Стабилността обаче не е цел, а средство. Нашата цел е прогрес и развитие. Затова трябват реформи и няма друга алтернатива. Политическата стабилност не е важна сама за себе си, нито е призвана да осигури комфорта на политиците. Тя е нужна като фактор за инвестиции и развитие, за да подобрим живота на хората" - каза още Росен Плевнелиев.

В тази връзка Плевнелиев коментира здравната реформа, която била сред най-наложителните. "В момента нито лекарите, нито пациентите са доволни от системата, а всяка година обществените средства, заделяни за нея, значително нарастват. В последните години, това е реформата, която довеждаше твърде често до остър политически сблъсък. Когато става въпрос за здравето на хората, добре е да не политизираме излишно, а да подходим експертно. Здравтео няма цена", каза президентът.
Така Плевнелиев стигна и до следващата идея - въвеждането на задължително гласуване.

Според него именно допитването до народа, както той предложи, е било удачният вариант.

"Регламентирането на основополагащи за демократичното функциониране на държавата въпроси, може да бъде устойчиво само когато е съобразено с волята на народа. Обратното - законодателни промени, които следващото мнозинство променя в собствена изгода, го наблюдаваме вече 25 години. Това подклажда несигурност и недоверие" - уточни Плевнелиев.

Президентът съобщи, че планира да свика Консултативен съвет по национална сигурност по темите демографска криза и киберсигурност .