Пирински: Значението на тази констатация е историческо
Пирински: Значението на тази констатация е историческо / netinfo

„Забележителният напредък на България, отчетен в доклада на Европейската комисия, показва свършената работа”, коментира председателят на Парламентарната група на „Коалиция за Българи” Михаил Миков.

„Не може да не приветстваме доклада на Еврокомисията и позицията, която казва „Добре дошли българи в Европа”, каза Миков. По думите му, условията, при които се приема България, са безпрецедентни и това е прозвучало в доклада на комисаря по разширяването Оли Рен, а именно, че на страната ни са били наложени такива параметри на финалната права, каквито не са били прилагани до сега на нито една от страните-членки.

Като смешни определи Миков крайно негативните коментари на опозицията: „Същите тези, които преди 6 месеца заплашваха с отлагане на членството ни от 1 януари, чрез предпазни клаузи, сега смятат, че мониторингът, който е част от изпълнението на договора с ЕС, е нещо страховито”, категоричен бе Миков. Според председателя на Народното събрание Георги Пирински централното заключение на Доклада е категорично – „от 1 януари 2007 година България и Румъния ще бъдат готови да посрещнат политическите, икономическите и законовите критерий за членство в ЕС”.

„Значението на тази констатация е историческо”, допълни Пирински. Според него за България докладът на Еврокомисията бележи успеха не една кауза, споделяна от цялото ни общество вече 15 години. „На тази кауза беше подчинена и работата на 40-тото Народно събрание от първия ден на неговото свикване”, отбеляза Пирински и се ангажира, че Парламентът ще активизира ролята си за добросъвестно изпълнение на договорните задължения.