/ Българска Патриаршия
По повод голямата годишнина президентът Румен Радев подари на патриарх Неофит карта на Българската екзархия
Днес в Синодната палата Българският патриарх Неофит прие президента Румен Радев, съобщиха от Българската патриаршия.

Президентът Радев благодари за възможността в този празничен ден да се срещне с предстоятеля на Българската църква. Той обърна внимание на изключителната важност на събитието, случило се преди век и половина и дало тласъка за началото на църковно-народните борби, както и дало знак пред света, че има народ, който не е забравил миналото си, но е готов да изгражда и бъдещето си. Президентът постави и въпроса за предстоящата реставрация и консервация на Патриаршеската катедрала. Патриарх Неофит от своя страна допълни, че духовниците положили труда си и живота си за изграждането на Българската екзархия не бива да бъдат забравени, но паметта им да пребъдва от род в род.



По повод голямата годишнина президентът Румен Радев подари на патриарх Неофит карта на Българската екзархия. На срещата участие взеха Негово Преосвещенство Мелнишкият епископ Герасим, гл. секретар на Св. Синод и ик. Николай Георгиев, началник на отдел "Връзки с обществеността" при Св. Синод.

С учредяването на Екзархията през 1870 г. българският народ се сдоби със своя национална и духовна институция още преди Освобождението. Борбата за нейното признаване се превърна в обединителна кауза за целия български народ и отразява националната надежда за самостоятелност и възкресяване на българската държавност. Това заяви президентът Румен Радев на среща с Негово Светейшество Българският патриарх Неофит в сградата на Светия синод по случай отбелязването на 150 години от учредяването на Българската екзархия.

Държавният глава припомни приноса на Българската екзархия за запазване на националната идентичност на българите, духовното ни единение и ръководната й роля в просветните дела в българските земи.

Обща бе позицията, че мисията на държавния глава и на българския патриарх е не властта, а служението на българския народ.

След срещата в Светия синод държавният глава Румен Радев присъства на молебена в катедралния храм „Св. Александър Невски“, отслужен от патриарх Неофит. В храма беше прочетено и Патриаршеско и синодално послание по повод бележитата годишнина от учредяването на Българската екзархия.