Паскалев: Никой не иска реален диалог за основните въпроси в държавата
Паскалев: Никой не иска реален диалог за основните въпроси в държавата / netinfo

Никой не иска реален, сериозен, стабилен диалог по отношение на основните въпроси в държавата. Никой не иска да влезе в реалните проблеми, които стоят пред нацията и да ги коментира по същество. Това каза в предаването „Челюсти” по Дарик кметът на Благоевград и бивш съветник на президента Костадин Паскалев.

„В момента се коментира корупцията, кой развращава обществото – развращават го тези, които имат власт, които имат ресурси. Които са в състояние на базата на политически решения да ги преразпределят. Кой се възползва от тях – хора, които са близки до властта. Хора, които представляват някакви икономически субекти. И които са готови да се облагодетелстват от това и за това да платят за въпросните политически решения. Така се оформя един олигархически кръг”, каза Паскалев.

По думите му в момента в държавата липсва воля и достатъчно разбиране в хората, които управляват съответните органи, за да поставят категорични срокове за подписване на договорите, категорични срокове за получаване на авансите, междинните плащания, изпълнението на проектите при работата с ЕС. „Не обвинявам Европейския съюз. Пасивното поведение на част от управляващите органи освободи територия на европейските чиновници да говорят. Ако ние бяхме активни, те нямаше да могат да говорят каквото и да било”, каза Паскалев в коментар на критичните доклади на ЕК.

Относно тезата на Паскалев, че Георги Първанов иска да свали Сергей Станишев от премиерския пост, той каза, „че този коментар е свързан с това доколко корупционните практики се налагат в България от хора, които са свързани с властта. Това е точно определен олигархически кръг, с който и съдебната система не може да се справи”.

На въпрос кой трябва да носи политическата отговорност след три поредни критични доклада, Паскалев каза, че тя се носи от всеки министър, който се явява ръководител на управляващ орган. Той каза още, че в момента според него премиерът Станишев има повече власт, но това не е съществен въпрос.