/ Георги Димитров
При ново обсъждане на Закона за изменение и допълнение на Закона за енергетиката парламентът отхвърли оспорвания от президента текст на параграф 24.

В сряда държавният глава Румен Радев подписа указ, с който връща за ново обсъждане Закона за изменение и допълнение на Закона за енергетиката, приет от 48-ото Народно събрание на 12 януари 2023 г. 

Тогава с приетите промени депутатите решиха до синхронизирането на търговските платформи на "Българска независима енергийна борса“ ЕАД до 31 декември 2023 г. към 15-минутен период на доставка финансовият сетълмент, изготвян от електроенергийния системен оператор, да се извършва на времеви интервал от един час.

Радев наложи вето на промените в Закона за енергетиката

С параграф 24 от Закона за изменение и допълнение на Закона за енергетиката се стига до отклонение от общоевропейската уредба, като се препятстват нейните социално-икономически ползи в България. С разпоредбата се предвижда до края на 2023 г. финансовият сетълмент, изготвян от електроенергийния системен оператор, да се извършва на времеви интервал от един час, сочат мотивите на президента. Радев посочва, че европейското изискване е този времеви интервал да е 15 минути.

Днес депутатите приеха параграф 24 да бъде отхвърлен.  
Никол Николова, Нелли Желева/ БТА