29-годишната Самар Шинино е палестинка, родена в България. Въпреки крехката си възраст, тя вече е преживяла няколко войни. Горчивият опит ѝ помага да реагира адекватно и при избухването на конфликта в Газа на 7 октомври. В трогателно интервю за Радио „Свободна Европа” Самар разказва за ужаса, който семейството ѝ преживява в продължение на около месец, преди да напусне дома си в Газа.

Жената е майка на три деца. Първата ѝ мисъл в момента, в който разбира, че в Газа започва война, е да дръпне леглото на едногодишната си дъщеричка. Тогава кошчето стояло до прозореца. „Зная, че при бомбардировка, първо падат прозорците”, споделя Самар.

Според нея тази война не прилича на конфликтите, на които вече е била свидетел. „Извършват се атаки по всевъзможни цели. Няма сигурно място. Вече изгубих трима приятели, които загинаха, заедно със семействата си”, казва Самар пред "Свободна Европа".

На 4 ноември тя пристига у нас, заедно с трите си деца, съпруга си и други роднини. Казва обаче, че много от близките ѝ хора все още са в Газа и този факт я ужасява.

„Когато вървях към граничния пункт по улиците на Газа, се чувствах така, сякаш не познавам града. Той вече е напълно разрушен”, споделя Самар.

Сега тя и семейството ѝ се опитват да се установят в София. Казва обаче, че ако има възможност, някой ден би се върнала отново да живее в Газа.

Цялото интервю гледайте във видеото.
Радио „Свободна Европа”/NOVA