Пациентски организации си поискаха от НЗОК 40 млн. лева от здравни вноски
Пациентски организации си поискаха от НЗОК 40 млн. лева от здравни вноски / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Пациентски организации си поискаха от НЗОК 40 млн. лева от здравни вноски
59872
Пациентски организации си поискаха от НЗОК 40 млн. лева от здравни вноски
  • Пациентски организации си поискаха от НЗОК 40 млн. лева от здравни вноски

Пациентски организации поискаха от Националната здравноосигурителна каса с 40-те млн. лева, събрани от преизпълнение на здравни вноски, да бъдат покрити неизвършените плащания за лекарства от ноември.

В началото на седмицата стана ясно, че тези средства се очаква да се прехвърлят към общия държавен бюджет. От това се опасява Пенка Георгиева от Българската асоциация за закрила на пациентите, която в интервю за Дарик поясни, че е неморално и незаконно 40 млн. лева от здравните вноски на българина да запълват фискалния резерв, а задълженията на касата от ноември да се покриват със средства от бюджета за следващата година.

Общо допълнителните средства, събрани от здравноосигурителни вноски тази година, са около 51 млн. лева. След заседание на надзорния съвет беше взето решение, десет милиона от тях да се изразходват за болнична помощ, а останалите да се пренасочат към общия държавен бюджет, обясни Георгиева.

„След като в момента имаме 40 млн. лева от свръхвноски, а имаме финализирано задължително плащане на 44 млн. лева за лекарства за ноември от името на пациентските организации считаме, че е неморално и незаконно да се прехвърлят финализирани и отчетени плащания в 2013 година в бюджета тези 40 млн. лева, да ги дадем да поддържат държавния бюджет”, заяви Георгиева.

Още преди ден от пациентските организации изпратили писмо до Надзорния съвет на касата, в което поискали да се свика спешно заседание по темата. Георгиева обаче поясни, че до момента няма отговор от администрацията на касата, както и от преставителите на Надзорния съвет. Сред опасенията на пациентските организации са, че този отговор се забавя умишлено, тъй като финансовата система на страната приключва на 20 ноември, след което се изчерпват и всички възможности тези 40 млн. лева да бъдат прехвърлени.