Пациенти на голяма болница в София са принудени да спират в най-дясната лента на оживен булевард, съобщава NOVA.

Автомобилите блокират достъпа на спешните линейки към входа на болницата. Заради ограничените места на единствения паркинг, чиято такса е 3 лева на час - слизането и качването създават опасност от инциденти. 

През 2022 г., с решение на Министерство на здравеопазването, болницата за активно лечение по белодробни болести се влива към болница “Св. Иван Рилски”.

На базата на това решение ръководството на “Св. Иван Рилски” получава право да използва и управлява сградата на Белодробна болница, която се влиза заедно с терена, на който е разположен паркинга. Това обясни д-р Алекс Илиев, зам.-директор на УМБАЛ “Св. Иван Рилски”.

Разрешението от МЗ на този терен да бъде изграден паркинг обаче е дадено на стария собственик на МБАЛЛББ “Света София”, но то не важи за новите собственици.

Ръководството на “Св. Иван Рилски” е поискало от МЗ да получат право на управление на прилежащите площи на тази сграда с цел контрол на достъпа, облагородяване и поддържане на мястото.

През месец декември 2022 г. от МЗ им съобщават, че нямат правна възможност да управляват терена. 

След 2 месеца приключва договорът на фирмата, която стопанисва паркинга. Така от болницата се опасяват, че след като изтече този период, бариерата ще бъде премахната и тогава теренът ще бъде превърнат в паркинг за хроата, живеещи в района.

Възможно е ако дойде линейка, да няма къде да спре, посочва д-р Илиев.

Освен паркинга, в двора на болница “Св. Иван Рилски” има сграда, която е получила разрешение да бъде превърната в хотел. В момента по нея текат ремонтни дейности. 

nova.bg