Отварянето на архивите на ДС не е опасно за сигурността на България
Отварянето на архивите на ДС не е опасно за сигурността на България / снимка: Sofia Photo Agency, Надя Коцева
Отварянето на архивите на Държавна сигурност не застрашава националната сигурност на страната. Това заяви председателят на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред Минчо Спасов на конференция по случай 1 година от създаването на Комисията по досиетата. Председателят на комисията Евтим Костадинов призна, че комисията изпитва съмнения дали службите са й предоставили всички материали за проверяваните хора и събития.

Комисията по досиетата работи добре и показването на истината за бившата Държавна сигурност не представлява никаква опасност за държавата, подчерта Минчо Спасов. Най-големият проблем си остава липсата на сграда, в която да бъдат предадени архивните фондове на службите, подчерта обаче председателят на комисията Евтим Костадинов.

Омбудсманът на републиката Гиньо Ганев призова до месец архивите на ДС да бъдат извадени от опеката на службите, които продължават да бавят предаването им на комисията, и отбеляза липсата на достатъчно подкрепа от страна на Министерския съвет за работата на органа.

Директорът на Националната разузнавателна служба ген. Кирчо Киров поиска промени в закона за тотална или частична забрана за достъп до архива на ДС, свързан с чужди граждани, сътрудничили на българското разузнаване. Киров призна за "няколко случая", при които НРС е отказала огласяване имена, но те били на щатни служители, а не на политици и висши държавници.