Отстраниха шефа на „варненското НДК” след 25 години работа
Отстраниха шефа на „варненското НДК” след 25 години работа / снимка: DarikNews.bg, Варна
Отстраниха шефа на „варненското НДК” след 25 години работа
44544
Отстраниха шефа на „варненското НДК” след 25 години работа
  • Отстраниха шефа на „варненското НДК” след 25 години работа

След четвърт век начело на Фестивалния комплекс във Варна директорът Илия Раев се сбогува с поста си. Той беше отстранен от шефското място по предложение на ръководството на Националния дворец на културата, под чиято шапка е най-голямата културна институция в морския град.

Илия Раев бе директор на Фестивалния комплекс от неговото създаване през 1986 г.

За отстраняването му намекна преди дни министърът на финансите Симеон Дянков, който каза, че предстоят промени в комплекса, така че той да се занимава главно с култура, а не със странични дейности. „Тези дейности, които досега са били във Фестивалния комплекс, както и в НДК-София, - търговски дейности, една част от които не са плащали както трябва, ще бъдат извадени напълно и заместени от изложби и концерти”, изтъкна Дянков. Той настоява да има по-добра връзка между НДК и Фестивалния комплекс, тъй като през последното десетилетие тя почти липсвала. По думите на Дянков с три пъти са се вдигнали приходите на НДК в София, откакто там работи нов екип.

По повод отстраняването му от поста той изпрати обръщение до медиите, в което прави мащабна ретроспекция на успехите на „варненското НДК” за последните 25 години. В него Раев припомня, че е създател на Международния филмов фестивал „Любовта е лудост”, който е запазена на марка на комплекса. Посочва още, че след 22-годишно прекъсване е възстановил Световния фестивал на анимационния филм, който, по ирония на съдбата, се открива утре.

В писмото си досегашният директор пише още, че в търговските дейности е успял да наложи най-добрите високи пазарни цени и не е правил никакви компромиси, включително и за политически партии. „Всички са си плащали според установения официален ред. За 25 години няма нито един пример за компромис с това правило”, изтъква Раев.

Негов приемник по неофициална информация ще бъде Тошко Гяуров. Той е познат като шеф на културния център в Двореца в Балчик.

Още новини от Варна