Отново отложиха делото срещу българин, съден за шпионаж в Румъния
Отново отложиха делото срещу българин, съден за шпионаж в Румъния / netinfo

За шести пореден път Апелативният съд в Букурещ отложи делото срещу задържания по обвинение в икономически шпионаж български гражданин Стамен Станчев. Остава в сила и мярката за неотклонение подписка. Скандалът избухна през ноември миналата година, а през януари Станчев бе задържан в ареста за 55 дни. От тогава той няма право да напуска страната, като трябва да се подписва в полицията два пъти седмично.

Обвиняеми по делото са и трима румънски министри - на икономиката, на комуникациите и на приватизацията. Двама от тях вече са уволнени, като според обвиняемия, делото срещу него е именно атака срещу тях.

Съдът отново не отмени мярката за неотклонение, като на Станчев се забранява да напуска страната, да работи и да се среща с колегите си. Българинът е консултант в международната финансова къща Суис Кредит Фърст Бостън и Банк Аустрия, които са работили по приватизацията на десетки от най-големите предприятия в северната ни съседка. До 27 септември съдът трябва да реши и дали е компетентен да гледа дело, в което са замесени и министри от правителството.

Според румънското законодателство това може да става само във Върховния касационен съд. Според защитата на Станчев основните свидетелства на обвинението, подслушани телефонни разговори, са събрани неправомерно. Станчев ще сезира европейския съд и още три европейски институции за правата на човека. До момента нито една българска институция не се е заинтересувала от делото срещу българския гражданин.