Отменен е полетът на българските пожарникари за Израел
Отменен е полетът на българските пожарникари за Израел / DarikNews.bg

След последните консултации, проведени с израелската страна тази вечер, е взето решение засега български пожарникари да не се включват в гасенето на големия горски пожар край Хайфа. Те остават в пълна готовност да реагират при необходимост. Това съобщават от пресцентъра на МВР.

Модулните групи от огнеборци бяха събрани за по-малко от два часа, се посочва в съобщението.

„Тази вечер полет няма да има. От израелска страна са благодарили, че с такава готовност оказваме помощ, но в момента търсят самолети цистерни. Ако е необходимо, утре пак ще позвънят", обясни Пенчо Пенчев - генерален директор на правителствения „Авиоотряд 28".

90 български пожарникари по разпореждане на премиера Бойко Борисов трябваше да излетят за Израел, за да помагат при гасенето на горски пожар край град Хайфа.

Най-малко 40 души са загинали при пожар, избухнал в иглолистни гори на хълма Кармел край израелския град Хайфа, съобщи Ройтерс.

В района на бедствието се намира центърът за задържане "Дамон". Евакуацията на 600-те затворници продължава. Автобус с 50 от задържаните се е озовал в капана на пламъците, преобърнал се е и се е подпалил, предаде Франс прес.