Отложиха делото за мъртви души в разградско училище
Отложиха делото за мъртви души в разградско училище / снимка: DarikNews

Делото за документно престъпление, в което обвиняем е директорът на Професионалната гимназия по облекло "Станка Николица Спасо-Еленина" в Разград, бе отложено за април. Според обвинителния акт Грета Станчева е представила в образователния инспекторат списък от 217 ученици, които посещават учебното заведение, а те реално били 192-ма.

 

Осем от учениците "мъртви души" дадоха показания пред Разградския районен съд. Част от тях са от села край Разград и са подали заявления да учат в гимназията, но заради липса на средства прекъснали обучението си още в първия месец на учебната 2007/2008 г., което обаче не било отбелязано никъде.

 

Едно от момичетата призна в съда, че отишло в училището едва през лятото на 2008 г., макар да се водело, че е в 9 клас. Емисари от учебното заведение посетили Анета Огнянова и родителите й в дома им в село Благоево, те подписали заявление, че момичето ще учи там, дали и оригинал на дипломата за основно образование. По-късно обаче, заради тежкото социално положение на семейството, се отказали и 16-годишната девойка помолила своя братовчедка да вземе от училището диплома й, междувременно се регистрирала в Бюрото по труда и получила няколко писма за натрупаните отсъствия в училище.

 

На заседанието през април ще бъдат призовани 17 свидетели, които не се явиха в съдебната зала. По делото ще бъдат приложени училищните дневници и протоколи от Педагогически съвети.