Отложиха дело за данъчно престъпление срещу противник на Лечков
Отложиха дело за данъчно престъпление срещу противник на Лечков / Sofia Photo Agency

Състав на Окръжния съд в Сливен отложи за 12 април делото срещу общинския съветник Радостин Русев-Радото, управителя на отстранената фирма по водния цикъл - ДЗЗД „Хидросистеми" Мартин Стефанов и Жечко Стоянов Стоилов, по известен като Жечо Брадата.

Причината е в това, че не е готова назначена икономическа експертиза, която е въз основа на ревизионен акт, съобщи зам.-председателят на съда Мартин Данчев. Този ревизионен акт бил приложен към друго дело във Върховния съд.

Прокуратурата привлече Радостин Русев като обвиняем за това, че през периода 1 септември 2007 г. - 31 януари 2008 г. в Сливен, като управител на "Бул-гейт" ЕООД, при условията на продължавано престъпление избегнал плащането на данъчни задължения в особено големи размери - 374 500 лв., подал фалшиви справки-декларации по чл. 100 от Закона за ДДС и използвал фалшиви документи и фактури с невярно съдържание, издадени от "Леском" ЕООД при водене на счетоводството, като доказателство, че са сключени сделки по тях. Прокуратурата квалифицира престъпление по чл. 255 ал. 3 и различни връзки от Наказателния кодекс /НК/.

Русев нееднократно заяви, че е неправилно подведен под отговорност, защото данъчното задължение и лихвите са внесени от него, после от НАП Бургас отменили акта и възстановили сумата на бизнесмена.

Общинският съветник Русев в последните месеци се яви основен опонент на кмета Йордан Лечков и двамата си размениха взаимни обвинения и подадоха сигнали за нарушения до различни инстанции. Лечков прекрати едностранно договора на фирмата на Русев «Хидросистеми» за изпълнението на водния проект по ИСПА, а от фирмата се обърнаха към арбитраж.

Други новини от Сливен