Отец Никанор: Конфликти в Църногорския манастир няма
Отец Никанор: Конфликти в Църногорския манастир няма / DarikNews, архив

Конфликти в манастира никога не е имало и няма. Това заяви за Дарик отец Никанор по повод разпространената от медии информация за скандал между монаси от Църногорския манастир над брезнишкото село Гигинци.

"Създаде се конфликт между бившия игумен и братството, но този конфликт се разви в село Смиров дол и няма нищо общо с Църногорския манастир, в който отец Евгений не живее вече пет години. За духовната атмосфера в светата обител всеки може да отсъди сам, след като ни дойде на гости - а в манастира, както се знае, всички са добре дошли", коментира отец Никанор.

Бой на монаси заради вещи на Гигинския манастир

По думите на Никанор църковна утвар и други скъпи дарения за манастира са били пренесени в частен имот в земенското село Смиров дол. Там духовниците от Гигинския манастир с дарения и финансова помощ от държавата са направили исихастирио, като усамотено място за усърдна молитва на монасите от братството. Имотът е собственост на бившия вече игумен на Църногорския манастир архимандрит Евгений, който по своя воля за усамотение се преселил там от преди няколко години. След проверка от Софийска митрополия, йеромонах Никанор е определен за и.д. игумен на Църногорския манастир и по негова заповед са били предприети действия манастирското имущество да бъде върнато в обителта. Това е станало в присъствието на ревизор от митрополията, но заради сигнал на бившия игумен се е намесила полиция. При инспекцията е установено, че на повечето от вещите, довели до спора, дарителите са изписали, че това е за манастира и изнасянето им продължило.

Скандал и пряк сблъсък между архимандрит Евгений и йеромонах Никанор не е имало. Присъстваща по време на товаренето жена е подала сигнал, че е нападната и заплашвана от работниците и извикала линейка.

От Църногорския манастир са категорични, че ще продължат да настояват всичко преместено в имота в Смиров дол да се върне в обителта.

"Бившият игумен по своя воля напусна манастира, но обителта има нужда от управление и по Божия промисъл в него вече е игумен този,който има най-голям принос за възстановяването му", заявиха от гражданското сдружение „Св. св. Козма и Дамян".