Апелативният специализиран съд разгледа мерките за неотклонение на шестимата обвинени за финансови злоупотреби и реши: Йордан Моллов и Кирил Джабаров, както и счетоводителката Мая Господинова остават в ареста, а Фердинанд Николов, Светла Добринова и Ивайло Асенов остават под домашен арест, предава NOVA.

Съдът счете, че има опасност Моллов, Джабаров и Господинова да извършат ново престъпление. Има данни и за трима заплашени с побой свидетели. Един от тях бил заплашен, че ще бъде заклан, а при друг е бил направен опит да бъде подкупен, за да не разпознава Мая Господинова.

Припомняме, че шестимата бяха задържани за финансови измами след акция на ДАНС и МВР. Според разследващите те се представяли за инвестиционни посредници, които убеждавали своите жертви да купуват акции от световни компании. На този етап има данни за стотици измамени - само единият от тях е "ужилен" с около един милион лева.

КФН наложи административна мярка на "Глобал Маркетс"

От Апелативния спецсъд съобщиха, че на 30 септември 2020 г. към делото са присъединени 30 преписки. Шестимата са участвали в ОПГ от 2017 г. до задържането им, като са работили в България с цел измама и пране на пари.

Сочени за лидери на групата са Джабаров и Моллов. Свидетели по делото са както служители във фирмите, така и инвеститори. Има и такива, които обвиняемите са уговаряли да бъдат управители на фирми. Те трябвало да подписват документи и да теглят пари. Средствата са внасяни по сметки на Джабаров и Моллов.

Всички свидетели, основно служители, обясняват, че е имало първо ниво в схемата. Те се обаждали на телефони, посочвани от лидерите на групата. Откъде са имали номерата - не е ясно.

Когато жертвите се съгласявали, били поемани от второ ниво - хора, запознати с актуалните сделки на борсата. Съгласилите се да инвестират били прехвърляни на инвестиционни посредници. Създавани са и акаунти, изцяло контролирани от Моллов и Джабаров.

По утвърден явно алгоритъм били теглени средства. Плащани са някакви дивиденти, но никой от клиентите не е бил доволен от техния размер. Броят им все още не е уточнен.

Налице са данни за авторство. Има и съмнения за обсебване. Риск от ново престъпление изниква, именно защото разследващите са започнали проверки. Част от свидетелите говорят за контролирани показания, което включва и Светла Цонева. Мая Господинова е водила тефтер със списък с имена и уточнения какви суми има и за какви показания да говорят.

Дружествата имали кратък живот, с цел да не може да им бъде търсена отговорност.
nova.bg