Оставиха в ареста „Новите килъри”
Оставиха в ареста „Новите килъри” / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Оставиха в ареста „Новите килъри”
65913
Оставиха в ареста „Новите килъри”
  • Оставиха в ареста „Новите килъри”

Апелативният специализиран съд остави в ареста 11 от обвиняемите по делото срещу групата за убийства, грабежи и кражби, станала популярна в общественото пространство като „Новите килъри”. Прокуратура поиска задържане под стража на всички обвиняеми от групата, с мотива, че могат да се укрият, да извършат други престъпления, тъй като повечето от  тях имат пъстро съдебно минало.

Според обвиненията от 2008 г. до днес групата е извършила три убийства, пет грабежа и един палеж. Като организатори са посочени Валентин Янев, известен като Вальо Бореца, и кикбоксьора от Монтана Мартин Антов - бивш охранител на Антон Петров-Хамстера. Останалите обвиняеми са Христо Христов, Радослав Раденков, Валери Александров, Жечо Белясин, Иван Илиев, Николай Стойков, Симеон Николов, Димитър Димитров, Ангел Мечкаров и Николай Рангелов.

След близо 7-часово заседание апелативните магистрати пратиха окончателно в ареста единадесет от задържаните в зрелищно оповестената от МВР операция срещу 15- членна група за мокри поръчки. Четирима от задържаните бяха пуснати с по-леки мерки за неотклонение от първоинстанционния съд. Адвокатите на обвиняемите заявиха пред магистратите, че по време на разследването не е извършена елементарна проверка на показанията на основните свидетелите Николай Генов, Юрий Ваклев и Михаил Наумов и, че разрешенията за употреба на СРС-та са дадени от некомпетентни органи. 

Апелативните съдии обаче приеха като мотив за решението си  да пратят всички 11 души в ареста, факта, че е на лице реална опасност членовете на групата да извършат нови престъпления, ако са на свобода, с оглед на тежестта на повдигнатите обвинения. Наблюдаващият прокурор Емил Галипонов подчерта, че обвиненията все още са „работни”, и тепърва предстои да се прецизират.

По повод схемата на действие на групата той заяви: „Схемата - широк спектър от деяния. Както казаха свидетели, всеки е използван според акъла и способностите си за всяка една задача. Хората са различни - има достолетни обвиняеми на по-сериозна възраст, има и съвсем млади момчета, които тепърва навлизат. Те започват да търсят хора, които не са влизали до момента в полезрението на органите на МВР”.

За събиране на голяма част от доказателствата от обвинението се позовават на свидетелските показания на Николай Генов, Юрий Ваклев, както и на полицейския служител Михаил Наумов. Според адвокатите на обвиняемите Генов и Ваклев, които първоначално са били разпитвани в качеството си на анонимни свидетели, са зависими от прокуратурата и показанията им за престъпленията на групата са дадени по слух и са със съмнителна степен на достоверност.

Във връзка с Николай Генов, който  свидетелства срещу почти всички от групата, Галипонов коментира: „Не бих казал, че е бил част от тях, по-скоро е гравитирал около групата. Бил е много близо до хората”.

Предстои още четирима души ще бъдат привлечени като обвиняеми към групата на т.нар. „нови килъри”. Прокурор Галипонов заяви, че още вчера е бил задържан Денислав Пеев, за когото има доказателства, че е участвал в групата като помагач.