Остава тежко състоянието на кърмачето, третирано със сол
Остава тежко състоянието на кърмачето, третирано със сол / снимка: sxc.hu
Остава тежко състоянието на кърмачето, третирано със сол
70611
Остава тежко състоянието на кърмачето, третирано със сол
  • Остава тежко състоянието на кърмачето, третирано със сол

Без опасност за живота, но в изключително тежко състояние, продължава да бъде тримесечната Ивелина, която бе приета по спешност в петък в Детската клиника на МБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович" в Стара Загора.

Кърмачето постъпи с увреждания и възпаление на кожата след като майка му го е къпала до 40-ия ден в солена вода.

Седмица, преди да постъпи за лечение в болницата, бебето отново е било прието за лечение, но престоят му продължил само ден след като майката напуснала лечебното заведение по нейно желание.

В резултат на влошаване на състоянието му и повишена температура то е прието отново на 21 януари в старозагорската болница с опасност за живота.

Три дни по-късно има подобрение в състоянието на момиченцето, съобщи пред Дарик д-р Емилия Костадинова, главен асистент в Детската клиника към Многопрофилната болница: „Детето няма, температура, плаче с ясен глас и се храни. На места кожата е почит свлечена. От два дни то е с клинични данни за пневмония и изисква много сериозно лечение. Състоянието му е тежко, но без опасност за живота".

Според нея настаняването на бебето в специализирана институция след края на лечението е възможна, но твърде крайна мярка. „За всяко дете е най-добре то да бъде отглеждано в домашна обстановка. Ако родителите осъзнаят, че са постъпили неправилно с начина на отглеждане и ако предприемат адекватни мерки, нищо няма да замени семейството, коментира д-р Костадинова.

Социалните служби в Стара Загора и отдел „Закрила на детето" вече работят с родителите на тримесечното момиченце.

„Смятаме, че родителите трябва да бъдат насочени към ползването на услуги, защото е видно, че има грешки при отглеждането на децата. С това семейство сме работили и през 2005 г., когато получихме сигнал от личния лекар за най-голямото дете. Семейството обаче трябва да бъде подкрепено в грижите за тези четири деца, да бъдат консултирани, ако трябва и придружавани при посещението си в различни институции. Това ще бъде едно от нещата, които ще направим. Според закона за закрила на детето ще окажем и финансова подкрепа на семейството. Тя ще бъде еднократна", обясни пред Дарик Валентина Бонева, началник отдел „Закрила на детето" в Стара Загора.

Временно третото дете на семейството, което на 2 годинки и половина, ще бъде настанено в дом „Незабравка", където ще ползва услугата „седмична грижа". То ще остане там до завръщането на майката, която е в болницата заедно с бебето.

Социалните служби ще съдействат и на бащата, който е безработен, за получаване на документ за самоличност и регистрирането му в Бюрото по труда. От там се надяват и на помощ от община Стара Загора за подобряване на условията на живот на семейството.

В момента родителите, заедно с четирите деца живеят в една стая.

Други новини от Стара Загора