/ iStock/Getty Images
Направено им е пълно медицинско изследване, увериха от Министерството на правосъдието
Осиновените в САЩ две българчета, за които има данни, че са били малтретирани от приемните си родители, са били посещавани от социален работник пет пъти в период от няколко години, съобщи на брифинг директорът на Дирекция "Международна правна закрила на детето и международни осиновявания" в Министерство на правосъдието Милена Първанова.

Милена Първанова
БГНЕС

Процедурата по осиновяването е започнала през май 2011 г. и е завършила за около шест месеца. Движила се е по специален ред, тъй като едната от двете близначки, които тогава са били на седем години, била с умствена изостаналост. До момента на осиновяването децата били отглеждани в специализирани институции у нас.

Американското семейство, което заявило, че иска да гледа тези деца, представило пред българските власти тогава специален социален доклад от вашингтонските власти. Те одобрявали бъдещите осиновители, като в доклада се описвало, че мъжът бил компютърен специалист, майката била домакиня, имали четири биологични деца и разполагали с възможност да осиновят още най-много три. 

Осиновени български деца в САЩ попаднаха в „къща на ужасите“ (ВИДЕО)

Първанова обясни, че в рамките на две години след осиновяването, което приключило с решение на Софийския градски съд, социалните служби в САЩ на всеки шест месеца посещавали децата. Във всеки доклад, който пристигал и в България, било отбелязано, че децата се адаптират много добре и са силно привързани към осиновителите си. Имало дори и пето посещение през 2013 г., в което американските власти отбелязали, че има "непоколебима привързаност" между децата и осиновителите им. 

Според законодателството грижата за децата в момента е изцяло в рамките на американската страна, обясни Първанова и посочи, че правосъдното ведомство е поискало с писмо от американския консул в София пълна информация за това къде се намират децата и под какви мерки за закрила са

Като цяло международните осиновявания у нас намаляват, миналата година са били едва 290 на фона на 2014 г., когато са били 450.
Агенция Фокус; БТА