Осигуряваме се здравно в частни фондове
Осигуряваме се здравно в частни фондове / netinfo
От първи януари догодина здравната вноска да се увеличи от 6 на 8 процента, без да се повишава осигурителната тежест, са решили управляващите на разширено си заседание в местността Катарино край Разлог.

От 2009-а година да започне демонополизацията на касата, но с една година гратисен период, е било становището на управляващите. От 2010 година пациентите ще могат да избират кой фонд да разпределя вноските им.

Предвижда се създаването на Арбитражна комисия, която извънсъдебно ще решава възникналите спорове по изплащане на медицински услуги между НЗОК и здравноосигурителните фондове и доставчиците на медицински услуги.

Ежегодно Министерството на здравеопазването ще определя пределни цени за медицинските услуги. Фондовете ще могат да предлагат и допълнителен здравноосигурителен пакет при условията на допълнителни осигуровки. В него не могат да се включват животоспасяващи и животоподдържащи лекарства.

Ще бъдат забранени доплащанията за избор на медицински екип, няма да са разрешени корпоративните записвания на пациенти в здравноосигурителните фондове.

Ще стартира и приватизацията на болниците като лекарите няма да се ползват с преференции, както се обсъждаше. Вероятно ще се продават и неизползваеми обособени части от лечебните заведения.

До късно снощи е продължила дискусията по реформата в МВР, тя продължи и тази сутрин. Най-вероятно службите ДОТИ и ДОИ ще бъдат Изпълнителна агенция, но под „шапката” на МВР.

Поставен е бил въпросът пожарната да излезе от МВР, но идеята не е била одобрена. Отделна комисия в парламента ще контролира ДАНС, а не подкомисия към вътрешната комисия в Народното събрание, са решили управляващите. Вероятно ще бъде оглавена от представител на ДПС.

Съгласие е постигнато да има тарифа за ползване на специални разузнавателни средства.

50% от глобите, които събират КАТ, да отиват за изграждане на системи за наблюдение при контрола на движението по пътищата са решили още на форума.

Създадена е работна група по въпросите за реформата в МВР, която в срок от една седмица трябва да изготви конкретните предложения на принципа на работата на работната група, която бистреше проблемите в здравеопазването.