Оръжието в задържаните в Македония камиони е имало разрешение за внос
Оръжието в задържаните в Македония камиони е имало разрешение за внос / netinfo

Национална служба “Сигурност” е извършила проверка във връзка с инцидента в Република Македония, при който бяха задържани четирима български шофьори и товарни автомобили, превозващи оръжие, съобщават от МВР.

Според данните от проверката превозваното оръжие е било с официално разрешение за внос в България като Министерството на отбраната на Македония е издало разрешение за експорт на продукция от територията на страната.

Проверката на НСС е установила че оръжието в камионите е било предназначено за България по официално разрешение за внос от българските компетентни органи, издадено през месец юни 2006 г.

Във връзка със сделката през април 2006 г. Министерството на отбраната на Македония е издало разрешение за експорт на продукция от територията на страната. Визираните три предишни доставки на оръжие от Министерството на отбраната на Македония за България са били осъществени съгласно издадено разрешение за внос от юни 2005 г. от Междуведомствената комисия за експортен контрол и неразпространение на оръжията за масово унищожение и разрешения от Национална служба “Полиция” за превоза на стоката до складове на българската фирма купувач.

Относно публикуваните данни в македонските средства за масова информация за евентуално последващо отклоняване на стоката от България е установено, че внесените до момента оръжия се съхраняват съгласно изискванията на българското законодателство в склад на фирмата вносител, допълват още от МВР.

На 14 декември около 20.00 часа вечерта македонската полиция спря за проверка три камиона с българска регистрация, управлявани от български граждани. Тогава бе установено че камионите са изнесли пушки, картечници и друго тежко оръжие от складове на армията. Шофьорите – българите Светослав Гоцов, Рангел Антонов, Александър Димитров и Георги Йорданов все още са задържани, като им е наложена мярка „предварителен арест” за срок от 30 дни.