Организации искат да се попълни квотата на пациентите в УС на здравната каса
Организации искат да се попълни квотата на пациентите в УС на здравната каса / netinfo

В продължение на два дни 1400 човека са подкрепили подписката на пациентските организации, в която основно искане е пациентите да имат свой представител в Управителния съвет на здравноосигурителната каса. Според закона те имат право на едно място в съвета, но реално вече пет години то стои незаето.

Според пациентските организации няма ясни критерии в закона коя от тях е национална и трябва да излъчи свой представител, който да участва в решенията на касата, коментира Веска Събева от конфедерация „Защита на здравето”:

Миналата година в здравната комисия в парламента на второ четене беше вече приета една процедура, но ние имаме доста сериозни забележки, тъй като е предоставено правото на министъра да определи организацията. Нашето предложение е по предложение на министъра Министерски съвет да утвърждава, защото по този начин се дава възможност да бъдем достатъчно независими и самостоятелни. Не можем да гарантираме, че в някакъв етап някой може да е не толкова симпатичен на ръководните органи. Би трябвало процедурата да е максимално изчистена от възможност за влияние, каза още Събева.

Другите основни искания на пациентските организации са да бъде приет закон за правата на пациентите, както и към здравното министерство да се създаде обществен съвет по правата на пациента.