Орешарски: Противник съм на тютюневия дим навсякъде, но трябва да смекчим забраната
Орешарски: Противник съм на тютюневия дим навсякъде, но трябва да смекчим забраната / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова

„Противник съм на тютюневия дим навсякъде. От друга страна вероятно трябва малко да смекчим този режим за пълна забрана за пушене на обществени места". Това заяви в интервю за предаването „Седмицата" на Дарик министър-председателят Пламен Орешарски.

На мен ми се струва, че никога не бива да се връщаме към по-стари периоди на повсеместно пушене на обществени места. Макар аз лично да пуша.

По думите му сме останали една от малкото страни в Европа, в която всички пушещи трябва да бъдат на улицата.

„Може да проследите смекчаване на режимите в най-консервативните северни страни в това отношение и ще видите, че балансираните решения в случая са по-добри, отколкото крайностите", добави Орешарски.

На въпрос дали в заведение, което не може да бъде разделено, трябва да се да даде избор дали да бъде за пушачи или непушачи, той изрази мнение, че на такива места не трябва да се пуши, но подчерта, че решението ще вземе парламентът,

Колкото и да бъде увеличена помощта за отглеждане на бебе, нямало да е достатъчно

Добрата практика е високи обезщетения за майките за кратък период, след който те отново се интегрират в пазара труда. Реалностите в България обаче не ни позволяват това, каза премиерът Пламен Орешарски по темата за определяне размера на помощта за отглеждане на бебе.

"През 2014-а помощта ще е толкова, колкото позволяват финансовите възможности. Ще се опитаме да подпомогнем бюджетите на домакинствата с най-ниски доходи. Даваме си сметка, че колкото и да ги увеличим, те няма да са достатъчни. Нивото, от което тръгваме, е много ниско. Раждаемостта и демографската структура зависи не само от целевите помощи, но по-важното са очакванията на хората и перспективите. По-добре е, когато обезщетенията са по-добри, а майките бързо се интегрират обратно в пазара на труда. Едно по-дълго обезщетяване на майките е право, но не е задължение, така че тези майки, които имат перспективна работа, и искат да растат в кариерата си, и сега не се възползват", добави Орешарски.

Министър-председателят подчерта, че в настоящите условия е по-важно да се отчитат доходите на родителите, за да има целеви характер подпомагането, защото една част от българските домакинства не изпитват нужда от подпомагане, защото са достатъчно добре материално обезпечени.

Правителството ще задържи увеличението на пенсионната възраст.

Пенсионната възраст е единствената мярка, по-която има разминавания в позициите на ЕК и правителството, каза още премиерът Пламен Орешарски в „Седмицата" на Дарик.
По думите му увеличението й ще бъде задържано: „Ще задържим увеличението на пенсионната възраст по две локални причини. На първо място ние имаме много висока младежка безработица, несъразмерно висока, ако проследим динамиката е европейските страни. Всяко по-нататъшно увеличаване на пенсионната възраст, е натиск върху младежката заетост, от една страна. От друга страна продължителността на живот у нас за съжаление е по-ниска от средноевропейските стойности. Но при всички случаи мярката ще бъде временна".

Работи се по вариант за плащане на ток до определено количество на по-ниска цена

Давам си ясна сметка, че предстои трудна зима и че много български домакинства са на ръба по отношение на редовното плащане на сметките, каза още Пламен Орешарски. Работи се по вариант за плащане на ток до определено количество на по-ниска цена. Макар че от това ще се възползват и богатите, все пак ще се даде възможност за смекчаване на натиска върху на най-бедните домакинства, допълни той.

„Правим усилия, така да се ребалансира енергийната система, че не само да не се увеличава цената на тока, а и да започне да остават ресурси в системата и в отделните производители, за да може те да се развиват, а не да се декапитализират. Мислим в този план от другата година да намалим малко и размера на дивидента, който предприятията превеждат в държавния бюджет. Сега е 80 на 100. Това граничи на механизъм за декапитализация на фирмите", добави още министър-председателят.

Орешарски против данъка върху депозитите

Премиерът заяви още, че остава на позицията си против данъка върху депозитите, но подчерта, че не е склонен да премахне нито един данък, ако не е налице друг приходоизточник. Орешарски добави, че не е склонен и на промени по отношение на ДДС.