Орешарски: Няма пряка заплаха от санкции за България за еврофондовете
Орешарски: Няма пряка заплаха от санкции за България за еврофондовете / netinfo

България не е заплашена пряко по отношение на еврофондовете, България има достъп до тези 13 млрд. евро за седем години по оперативните програми, от които близо 5 млрд. за агрофондове и от нас зависи как ще осъществим проектите.  Това каза министърът на финансите Пламен Орешарски в предаването "Седмицата" на Дарик радио. По всяка програма очакваме коментарите на Брюксел, и аз се надявам една част от оперативните програми да бъдат одобрени преди летните ваканции. Достъп до порите България ще има към септември-октомври, като аз очаквам по някои от тези програми Брюксел да има забележки и ние да ги доработим, което е нормално, каза министърът.

Ние сме предвидили съфинансиране по програмите между 15 и 20 на сто. Това означава между 2 и 3 млрд. евро за тези седем години, допълни той. На последния Съвет на финансовите министри на Европейския съюз (ЕКОФИН) беше разгледана българската конвергентна програма – плановете за макроикономическата политика за три години. Предстои ЕКОФИН да одобри българската програма, заяви министърът.

Програма за реформи и Националната референтна рамка, както и оперативните програми бяха изпратени в Брюксел. Няма механизъм да не ни одобрят документи, могат да ни поправят оперативна програма, да ни посъветват, да ни я върнат да я поправим, но не и да не я одобрят. Това е нормално в Европейския съюз, обясни Орешарски. 

Европейският валутен механизъм е вид тестов период за критериите от Маанстрихт, през който всяка страна доказва, че ги покрива устойчиво.Две години е минималният престой в този механизъм. Той може да бъде и по-дълъг в зависимост от покритието на критериите. За нас ще бъде доста негативно, ако не сме покрили критериите и влезем Еврозоната. Това ще крие доста по-големи рискове за българската икономика, отколкото за Еврозоната, каза министърът.

Минимум след три години може да стане замяната на лева с еврото, максимални срокове да не поставяме, но важното е да покрием тези критерии. Към настоящия момент България покрива четири от петте критерия от Маанстрихт и единственият критерий, който не покриваме, е инфлационният. По маанстрихтският критерий тя трябва да е малко под 3 процента, каза министърът на финансите.

Данъчните приходи са съобразно очакванията ни, общите данъчни приходи за тримесечието ще бъдат преизпълнени с от порядъка на 15 процента спрямо първото тримесечие на миналата година. В структурно отношение има проблеми с Данък добавена стойност. Ние приехме нов закон, който е доста по-либерален от стария. Основният фактор, който го отличава, е изпускането на около месец и половина от предходния режим, като в следващите месеци приходите и от този данък да се възстановят до обичайните или близки до обичайните си равнища. Но правим необходимото, за да предотвратим източване на ДДС, имаме добро сътрудничество с прокуратурата. Рискове за източване винаги има, но аз изразявам увереност, че ще се справим и нямам сериозни притеснения, каза министър Орешарски.

"Какво значи в бюджета да има повече пари за пенсиите?", попита министърът и обясни: Всяко отклоняване от бюджета предполага източник, не е невъзможно и други години сме намирали източник – преизпълнение на приходите и други. Но в бюджета има толкова пари, колкото е одобрил парламентът. А в бюджета е гласувано – 10 процента увеличение на заплатите и 8,5 процента актуализация на пенсиите. Ако има политическо решение за увеличение на пенсиите, ще намерим източник. Резервът не може да бъде източник на разходи, той може да бъде само ако разходите са толкова големи, че бюджетът е на дефицит, допълни министърът на финансите.